VIŠKOVIĆEVA VLADA NEMA NOVCA: Spremno novo zaduženje od 65 miliona KM, a plan je da se građani...

Vlada Republike Srpske, koja je prije deset dana odustala od emisije obveznica pod izgovorom kako ima dovoljno novca, uveliko se sprema za novo zaduženje od 65 miliona maraka.

  • Ekonomija

  • 08. Avg. 2020  08. Avg. 2020

  • 1

Na jučerašnjoj sjednici Vlade donesena je, naime, odluka o prvom dugoročnom kreditnom zaduživanju Republike Srpske u ovoj godini od 45 miliona maraka te dodatnih 20 miliona trezorskim zapisima, saznaje portal CAPITAL.

Plan je da se budžet i građani po ovom kreditu zaduže u narednih deset godina po kamatnoj stopi od maksimalno 3,6 odsto godišnje. U rok otplate uračunat je i period odgode plaćanja od 12 mjeseci.

Vlada je, kao i uvijek, veoma efikasna kada je u pitanju zaduživanje građana. Potpis na odluci koja je donesena jučer, nije se još ni osušio, a danas je objavljena u "Službenom glasniku" i već sutra stupa na snagu.

Kao i mnogo puta do sada, vlast se potrudila da namjeru o zaduženju prešuti svojim građanima. Tako su u saopštenju nakon sjednice objelodanili kako spremaju pomoć privredi te donošenje brojnih zakonskih rješenja, čime su nastavili praksu da javnost informišu samo o onome što ide u njihovu korist.

Mimo kredita, na Banjalučkoj berzi objavljen je i poziv na aukciju trezorskih zapisa Republike Srpske, koja je zakazana za 17. avgust.

Na ovaj način planirano je da se prikupi 20 miliona maraka po kamatnoj stopi euribor +1,75, s rokom dospijeća od godinu dana.

Podsjećamo, Vlada je za 3. avgust bila zakazala 43. emisiju obveznica kojom je planirala da se zaduži za 25 miliona maraka. Međutim, u posljednjim danima jula odluka je stavljena van snage, a zvanično obrazloženje je bilo da za novim zaduženjem nema potrebe.

“Budući da Ministarstvo finansija u ovom periodu nema potrebu za sredstvima koja su bila predviđena da se prikupe na aukciji, upućen je prijedlog Vladi RS-a da se Odluka o 43. emisiji obveznica RS-a javnom ponudom stavi van snage“, navedeno je tada u Rješenju Ministarstva finansija RS-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...