RUSKI MEDIJI NAJAVILI NOVI EKONOMSKI BLOK: Rusija, Kina i Iran formiraju azijski blok protiv SAD-a!

Rusija, Kina i Iran učvršćuju svoje ekonomske i političke veze, formirajući novi azijski blok, piše „Nezavisna gazeta“.

  • Svijet

  • 08. Avg. 2020  08. Avg. 2020

  • 0

Ono što zbližava Moskvu, Teheran i Peking je američki pritisak koji se ogleda stalnim pooštravanjem sankcija. Ove zemlje već u međusobnoj trgovini ne koriste američki dolar, već nacionalne valute i stvaraju posebne mehanizme kako bi izbjegle američke sankcije. Uz to, Iran sprema novi sporazum o dugoročnoj saradnji sa Kinom i Rusijom. 

U martu sljedeće godine ističe sada važeći iransko-ruski sporazum o saradnji i ministar vanjskih poslova Irana Mohammed Javad Zarif je već saopštio da se Teheran dogovorio sa Moskvom o obnavljanju ugovora.

„Smatramo da je bolje da se ugovor modernizuje i napravi dugoročna i sveobuhvatna saglasnost, koja će biti potpisana i predstavljena parlamentu“, smatra Zarif.  

U isto vrijeme Iran nastavlja pregovore s Kinom o partnerstvu u narednih 25 godina.

Prema iransko-kineskom sporazumu, Kina može da investira 400 milijardi dolara u mnoge iranske sektore, uključujući naftu i gas, dok će Iran obezbijediti stabilnu dostavu energenata Kini u narednih 25 godina.

„Kada Iran, Rusija i Kina vode pregovore o dugoročnim strateškim sporazumima, stiče se utisak, da se na istoku formira novi svjetski poredak“, izjavio je u intervjuu za „Tehran Times“ bivši predstavnik Ministarstva inostranih poslova Irana Ramin Mehmanparast. „Bićemo svjedoci formiranja novog svjetskog poretka“, kaže bivši iranski diplomata. Podvukao je da je jedini krivac za stvaranje saveza Amerika, koja je svojim pritiscima zbližila Iran, Kinu i Rusiju.

Trenutni obim rusko-iranske trgovine nije veći od dvije milijarde dolara, a države su se dogovorile da ga uvećaju do 25 milijardi dolara. Rusija izvozi u Iran prehrambene proizvode i poljoprivredne sirovine, proizvode od celuloze, papira i drveta, mašine, opremu, transportna sredstva i drugo. Rusija uvozi prehrambene proizvode, poljoprivredne sirovine, metal i proizvode hemijske industrije.

Tokom prošle godine Iran i Rusija su prenos novca organizovali putem ruskog sistema za transakcije i iranskog „Sepam“, bez korištenja sistema „Swift“.

Takođe, Rusija nastavlja da gradi u Iranu atomsku elektranu „Bušer-2“, koja bi trebalo da bude gotova početkom 2026. godine. Iran kupuje od Rusije i PVO sistem S-300 i zajedno sa Rusijom realizuje projekat međunarodnog transportnog koridora (MTK) „Sjever-jug“.

Redovno zasjedanje radne grupe za saradnju u oblasti transporta između Rusije i Irana je bilo krajem jula. Na čelu ruske delegacije je bio zamjenik ministra transporta Vladimir Tokarev, dok je na čelu iranske delegacije bio zamjenik ministra za infrastrukturu i građevinarstvo Šahram Adamnežad. Strane su se dogovorile da povećaju transport Kaspijskim jezerom, zapadnom i istočnom granom koridora MTK „Sjever-jug“ u pravcu Rusije i Irana. Bez obzira na sve, ruski eksperti za sada ne vide veliki potencijal za dalji rast rusko-iranske ekonomske saradnje.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...