KATASTROFA U KOMŠILUKU: U Srbiji hiljade ljudi ostaju bez posla, promet je opao za 80 posto, širom zemlje zatvaraju se…

Nakon ukidanja vanrednog stanja u Srbiji, posao je krenuo, ali je od jula smanjena potražanja za njihovim uslugama, jer se građani boje da je u frizerskim salonima visok rizik od zaraze.

  • Ekonomija

  • 10. Avg. 2020  10. Avg. 2020

  • 0

Frizeri u Srbiji na rubu su opstanka, promet u frizerskim salonima opao je za 80 posto u odnosu na razdoblje prije pandemije koronavurusa. Mjere iz paketa državne pomoći koje se odnose na isplatu minimalnih plaća, ne mogu im pomoći da stanu na noge, jer je obujam posla dramatično smanjen, pišu "Večernje novosti".

Plaćanje poreza i doprinosa za tzv. korona-minimalce samo je odgođeno za sljedeću godinu, a ne otpisano, što znači da se dugovi gomilaju. To u razgovoru za beogradski list kažu predstavnici različitih udruženja frizera. Navode i da svaki peti frizerski salon radi nacrno i procjenjuju da će veliki saloni nekako prebroditi krizu, a da će većina malih morati prestati s radom.

Uzalud pišu premijerki

“Ovo je veliki udarac za nas. Najviše bi nam značio otpis poreza i doprinosa za period vanrednog stanja, kada nismo uopšte radili, kao i smanjenje davanja sve dok traje pandemija, što bi se odnosilo ili na poreze i doprinose ili na ostala davanja. Odgađanje samo produžava agoniju”, kaže Dragan Živić, predsjednik Udruženja frizera i kozmetičara PKS-a.

Prema njegovim riječima, isplatom minimalaca svi su stavljeni u isti koš, i oni kojima je povećan promet, kao što su, naprimjer, apoteke, i oni koji uopće nisu radili, poput frizera. O svemu tome je, kako kaže, više puta pisao premijerki Srbije, Ministarstvu finansija, kriznim štabovima širom Srbije i PKS-u.

Aleksandar Marković, potpredsjednik Saveza frizera Srbije, navodi da su PKS-u uputili prijedlog da im se smanji barem dio troškova tako što bi se uveo moratorij na plaćanje ekološke takse dok ne prođe pandemija.

“Tražili smo i da nas oslobode obaveze izrade Plana primjene mjera za sprečavanje širenja Covida-19. Svi se pridržavamo propisanih mera, prije svega zbog vlastitog zdravlja i zdravlja naših porodica, a država neka kontroliše higijenske i zdravstvene uslove”, kaže Marković.

Čekaju novi zakon

Troškovi za ekološku taksu i Plan iznose oko 16.000 dinara (oko 135 eura). Marković, također, ističe da je problem što frizeri nemaju novca da plate sva davanja koja mjesečno moraju podmiriti, jer je promet manji za 80 posto.

Sagovornici "Večernjih novosti" objašnjavaju da je nakon ukidanja vanrednog stanja posao dobro krenuo, ali da u junu već opada promet, a od početka jula je znatno smanjena potražanja za njihovim uslugama. Glavni razlog je to što su građani uplašeni, jer se, kako navode, stalno govori da su frizerski saloni mjesta gdje je visok rizik od zaraze. Frizere već godinama prati i niz drugih problema, kao što su nužnost uvođenja minimalnih cijena usluga, ali i licenciranje i kategorijazacija salona kako bi se uveo red u tom području.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...