SRBIJANSKI PROFESOR ŠOKIRAO NAJAVOM: Objavio tačan datum kada će nas pogoditi drugi val koronavirusa…

S budnom pažnjom javnost prati svakodnevne podatke o broju novozaraženih ljudi od koronavirusa, onih na bolničkom liječenju, pacijenata na respiratorima, a sve u nadi da će se brojke što prije smanjiti, a svakodnevni život normalizovati.

  • Regija

  • 10. Avg. 2020  10. Avg. 2020

  • 1

U isto vrijeme pomno se prati svaka riječ domaćih, ali i stranih stručnjaka, epidemiologa, infektologa, virusologa, imunologa, pa čak i inžinjera.

Profesor Petar Kočović, naime, sa svojim timom saradnika, napravio je svojevrstan model praćenja pandemije koronavirusa ne samo u Srbiji nego i u cijelom svijetu, a pomoću matematike predviđa kada će biti završen ovaj drugi val Covida-19 po zemljama.

A posljednji proračuni govore da bi kraj ovog drugog vala ili, ako više volite drugog pika prvog vala u Srbiji, mogao da uslijedi za mjesec dana – oko 11. septembra.

Ovo je prilično ohrabrujuće, jer su raniji podaci najavljivali završetak za 21. septembar, piše "Blic".

- Moj petočlani tim, sastavljen od matematičara i programera, prati na dnevnom nivou stanje u svih 216 država. Koristimo Gausovu krivu (matematički model koji se bazira na radu čuvenog njemačkog matematičara i fizičara Johanna Karla Fridricha Gausa), koja se pomjera na dnevnom nivou. Metodologija je jedinstvena, a bazira se na višestrukim talasima – objasnio je ranije Kočović.

Prema najnovijim proračunima, drugi val u Hrvatskoj bi trebalo da se završi 18. septembra, u Crnoj Gori dva dana kasnije, u BiH 7. oktobra, u Sjevernoj Makedoniji 16. novembra, a u Bugarskoj posljednjeg novembarskog dana.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...