DODIKOV JARAN JE NAJVEĆI EVROPSKI BANDIT: Tihanovskaja slavila uvjerljivu pobjedu nad Lukašenkom i pobjegla u...

Predsjednička kandidatkinja Svetlana Tihanovskaja napustila je sinoć Bjelorusiju u strahu za svoju sigurnost i otišla u Litvaniju.

  • Svijet

  • 11. Avg. 2020  11. Avg. 2020

  • 1

Ona je bila protukandidatkinja bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku na nedjeljnim predsjedničkim izborima u ovoj zemlji. On je proglasio izbornu pobjedu sa 80 posto osvojenih glasova.

Međutim, Tihanovskaja i njeni simpatizeri tvrde da su izbori pokradeni te da je ona ostvarila sigurnu pobjedu. Ona je jučer otišla u izbornu komisiju, gdje je podnijela žalbu, a nakon toga nekoliko sati niko nije mogao stupiti u kontakt s njom.

Litvanski ministar vanjskih poslova Linas Linkevičijus, nakon nekoliko sati neizvjesnosti, potvrdio je da se ona nalazi u njegovoj zemlji na sigurnom.

Nekoliko rezultata s izbornih mjesta u Bjelorusiji i inostranstvu, gdje su glasali bjeloruski državljani, pokazuje da je ona ostvarila uvjerljivu pobjedu nad Lukašenkom.

Na nekim izbornim mjestima u zemlji članovi biračkih odbora su javno objavili rezultate glasova, koji pokazuju uvjerljivu pobjedu Tihanovskaje. Objavljene su slike i snimci kako članovi biračkih odbora odnose i skrivaju kutije s glasačkim listićima. Nakon što su rezultati objavljeni na društvenim mrežama, u zemlji je “pao” internet.

Također, rezultati iz konzularnih predstavništava u Moskvi i Münchenu pokazuju da je Lukašenko poražen na izborima.

U Münchenu je glasalo 946 birača, a od 857 važećih glasova, 786 ih je bilo je za Tihanovskaju, dok je samo 45 ljudi glasalo za Lukašenka.

Slični rezultati bili su i u Moskvi. Čak 78,5 glasova pripalo je Tihanovskaji, a samo 6 posto Lukašenku. Na jednom biračkom mjestu u Moskvi glasalo je 3.788 ljudi, a njih 2.972 glasalo je za Tihanovskaju, a 229 za Lukašenka.

Nakon objave ovakvih rezultata, hiljade građana Bjelorusije izašle su na ulice tražeći ostavku i odlazak Lukašenka s pozicije predsjednika.

Ilustracija: Agencije

(SB/Vijesti.ba) 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...