ON SE NE BRINE ZA SVOJU KOMPANIJU: "Apple" u strahu, Trumpova odluka može ih skupo koštati

Odmazda Donalda Trumpa i njegov "rat" s Kinom mogli bi se negativno odraziti na jednu od najvećih tehnoloških kompanija na svijetu.

  • HiTec

  • 11. Avg. 2020  11. Avg. 2020

  • 0

Trumpova odluka o aplikaciji TikTok dobro je poznata, međutim, odluka se odnosi na "zabranu trgovanja s bilo kojom osobom ili bilo kojim pravnim licem koje je u nadležnosti SAD-a" s kompanijama "ByteDance" (u čijem je vlasništvu TikTok), ali i "Tencent" (u čijem je vlasništvu aplikacija WeChat).

Trebalo bi da znamo da WeChat (nešto poput kineske verzije WhatsAppa) nije mnogo popularan izvan Kine pa zato ovo nije imalo mnogo odjeka u javnosti. Međutim, Kinezi gotovo da ne mogu da zamisle život bez ove aplikacije, koja im služi za komunikaciju, ali je i sredstvo plaćanja, izvor vijesti i tako dalje.

Ukratko - riječ je o aplikaciji koju većina Kineza ima na svojim telefonima. Zato se iz kompanije Apple plaše šta će se desiti ukoliko budu morali da je uklone iz svoje prodavnice aplikacija. Ako WeChat ne bude dostupan u Kini, analitičar Ming-Či Kuo predvidio je da će se iPhone prodavati od 25-30 posto manje, prenosi B92.

Tačni iznosi se ne spominju, ali bi ovo, uz pad prodaje ostalih uređaja "Applea", značilo milijarde dolara štete za "Apple". Ako se ovo bude odnosilo samo na SAD, Kuo procjenjuje da će pad prodaje iPhone uređaja iznositi samo od 3 do 6 posto, piše "Tech Spot".

Još se ne znaju neke konkretnije informacije, ali trebalo bi podsjetiti i da "Tencent" poseduje gaming kompaniju "Riot Games", a imaju skoro 50 posto udjela u vlasništvu  kompanije"Epic Games", da su ulagali u "Teslu", "Reddit", "Spotify" i mnoge druge.

Međutim, izgleda za sada da bi zabrana, ukoliko se donese, trebalo da se odnosi samo na WeChat.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...