HDZ-ov VITALNI MIGRANTSKI INTERES: Granična policija BiH pod kontrolom HDZ-a, a po nalogu Zagreba, štiti granice Hrvatske dok migranti u BiH ulaze iz Srbije!?

Mnogo kontradiktornih informacija pojavljuje se u posljednje vrijeme u domaćoj javnosti povodom aktuelne migrantske krize. Dok građani apeluju da se konačno započne raditi na, ako ne rješavanju, onda barem na ublažavanju ovog problema, koji svakako nije samo „bosanski“, iz državnih agencija i ministarstava dobijamo informacije koje vrlo često nemaju dodirnih tačaka, niti se uklapaju u nastojanje rješavanja problema u cjelini.

  • Mini market

  • 11. Avg. 2020  11. Avg. 2020

  • 3

Tako smo posljednjih dana mogli pročitati samohvale iz Granične policije BiH kako je intervencijom Granične policije BiH spriječen prelazak državne granice.

„U toku noći su granice Bosne i Hercegovine ilegalno pokušala preći 183 migranta na četiri granična prijelaza“, saopšteno je iz GP BiH.

Međutim, iz saopštenja dalje saznajemo da su od tog broja 172 migranta zapravo spriječena u prelasku na teritoriju Republike Hrvatske. Naravno, migranti su završili u jednom od prihvatnih centara u BiH. Ovu „efikasnost“ GP BiH Hrvatska je, kako stvari stoje, morala malo „podmazati“. Tako je sredinom prošlog mjeseca objavljena vijesti o doniranoj opremi GP BIH od strane MUP-a Republike Hrvatske. Kako je tada saopšteno, riječ je o ručnim termovizijskim kamerama, zaštitnim prslucima, štitnicima za ruke i noge, torbama za nošenje opreme, zaštitnim kacigama i drugoj opremi. Prema informacijama „Slobodne Bosne“ ova oprema se koristi isključivo za kontrolu granice BiH prema Republici Hrvatskoj.

Opće je poznato da je BiH tranzitna zemlja na migrantskoj ruti od Bliskog Istoka i Afrike do najrazvijenijih zemalja EU. To u praksi znači da je granica BiH sa Srbijom i Crnom Gorom najizloženija, i da se preko rijeke Drine odvija većina ilegalnih prelazaka granice. To potvrđuju i jučerašnje izjave iz GP BiH da je za prelazak migranata u našu državu „posebno pogodna takozvana 'plava granica', odnosno rijeka Drina dužine oko 300 kilometara?.

Također, iz Granične policije ističu da pritisak migranata na granice BiH ne jenjava, i da će, ukoliko se ovaj problem ne počne brzo rješavati, situacija dodatno pogoršati. Tako smo došli u apsurdnu situaciju u kojoj se broj migranata svakog dana povećava, a istovremeno se nastoji priječiti njihov izlazak i države.

Policijski savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffman za „Slobodnu Bosnu“ rekao je da Granična policija po mjerodavnim zakonima, konkretno Zakona o graničnoj kontroli zadužena za nadzor i kontrolu državne granice na svakom njenom metru.

„GP mora podjednakim angažmanom da prekrije cijelu granicu BiH. Često puta dolaze kritike prema Graničnoj policiji: zašto se migranti ne propuste? Svako takvo ponašanje bi bilo sankcionisano i vrlo brzo bi došli na udar sankcija propisanih zakonom“, kaže Hoffmann i dodaje:

„Druga važnija stvar je činjenica da je BiH potpisala čitav niz međunarodnih sporazuma koji tretiraju ovu problematiku u kojem poseban značaj ima ugovor o read misiji koji je BiH potpisala sa državama EU i samim tim sa Republikom Hrvatskom. Prema tom sporazumu svaki ilegalni migrant koji bi sa teritorije BiH ušao u teritoriju EU odnosno Republike Hrvatske, pravo je te države da ga vrati na teritoriju države sa koje je došao, a obaveza naše države je da takvog ilegalnog migranta prihvate. Dakle, u kvantitativnom smislu se ništa ne bi promjenilo kada bi, hipotetički, granični policajci zažmirili. Opet bi ti migranti bili vraćeni, ali bi kredibilitet BiH u međunarodnoj javnosti oslabio.“

Na naše pitanje da komentariše navode domaćih i evropskih medija (uključujući i hrvatske) da Hrvatska vrši nelegalna prebacivanja migranata na teritoriju BiH, Hoffmann ističe da u GP-u raspolažu sa zvaničnim podacima, te da je bilo nekoliko neslužbenih dojava da se MUP Hrvatske prebacuje migrante u BIH.

„Mi smo izvršili internu provjeru, zatražili smo očitovanje i od organa Hrvatske, a to se zavšilo opovrgavanjem takvih neslužbenih navoda“, rekao je Hoffmann za naš portal.

Interesantno je da, pored niza saznanja, velikog broja svjedočanstava, kako samih migranata tako i mještana sa obe strane granice, Granična policija i dalje ustrajno tvrdi da MUP Hrvatske ne prebacuje migrante preko granice u BiH. Paradoks je veći ako imamo u vidu i da je prije nekoliko dana objavljena vijest da su službenici Granične policije BiH vratili u Republiku Hrvatsku migrante koje su prethodno hrvatski policajci pokušali prebaciti na teritoriju BiH, a što je za portal “Klix.ba” potvrdio i sam savjetnik direktora GP BiH Svevlad Hoffman.

Kako stvari stoje, uprkos nastojanjima iz Granične policije BiH da ispraznim formulacija zametnu trag svom neprincipjelnom i nedosljednom radu, postaje očigledno da Granična policija BiH po nalogu direktora Zorana Galića (HDZ BiH) predano radi u interesu (i po nalogu) Hrvatske štiteći njenu granicu i teritoriju od upada migranata.

(S. Begović)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...