BORBA PROTIV DEZINFORMACIJA: Facebook uklonio sedam miliona objava o koronavirusu

Facebook je u utorak objavio da je uklonio sedam miliona objava u drugom kvartalu ove godine zbog dijeljenja lažnih informacija o novom koronavirusu, uključujući sadržaj koji je promovisao lažne preventivne mjere i lijekove, prenosi Reuters.

  • HiTec

  • 11. Avg. 2020  

  • 0

Facebook je objavio podatke u sklopu šestog izvještaja o poštivanju standarda ponašanja na društvenoj mreži, uvedenog 2018. zajedno sa strožim pravilima o pristojnosti nakon kritika da je blag u kontroli sadržaja na svojim platformama.

Facebook je istakao da će pozvati vanjske stručnjake da nezavisno provjere izvještaj, počevši od 2021.

Facebook je uklonio oko 22,5 miliona postova s govorom mržnje na svojoj aplikaciji u drugom kvartalu ove godine, prema 9,6 miliona u prvom. Izbrisao je i 8,7 miliona postova povezanih s ekstremističkim organizacijama, prema 6,3 miliona u ranijem razdoblju.

Pritom se više oslanjao na umjetnu inteligenciju tokom aprila, maja i juna jer je u uredima zbog pandemije koronavirusa bilo manje zaposlenika.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...