GRUJIČIĆ U PANICI: Nakon zahtjeva bošnjačkih odbornika da se u sve uključi Valentin Inzko, načelnik Srebrenice optužuje SDA...

Bošnjački odbornici u Srebrenici oštro su se usprotivili gradnji spomenika mira u toj općini te zatražili od visokog predstavnika Valentina Inzka da zaustavi sve aktivnosti na tom projektu.

  • Politika

  • 12. Avg. 2020  12. Avg. 2020

  • 0

U saopćenju koje su potpisali bošnjački odbornici, jučer je istaknuto da se tome protive Bošnjaci i udruženja žrtava, navodeći da su OHR i Inzko čvrsto obećali da će do obilježavanja godišnjice u Srebrenici nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida, a od tada su već dvije godine prošle.

- Zakon još stoji u ladici visokog predstavnika, koji će ga sigurno još koristiti kao šarenu lažu prema preživjelim žrtvama obećavajući njegovo nametanje u novim projektima izjednačavanja žrtve i zločinca - navode odbornici.

U saopćenju tvrde i da su prilikom donošenja odluke o gradnji spomenika usvojeni i određeni amandmani, koji nikada nisu realizovani, a tiču se razgovora o lokaciji na kojoj će biti izgrađen.

- Ako Inzko odmah ne zaustavi radove na izgradnji spornog spomenika u centru opštine, Bošnjaci u Srebrenici će na dan otvaranja spomenika podići stub srama sa imenima onih koji su mogli, a nisu spriječili genocid, imenima negatora genocida, a na vrhu stuba bit će ime Valentina Inzka, koji će biti svrstan među one koji su obećavali pomoć Bošnjacima u julu 1995. godine, a mi imamo gorka sjećanja kakvu smo pomoć međunarodne zajednice dobili - piše u saopćenju koje je potpisalo devet bošnjačkih odbornika.

Grujičić, s druge strane, poručuje da se sve radi smišljeno u vrijeme kada se priprema teren za lokalne izbore.

- Ideja o gradnji spomenika je podržana na sjednici Skupštine opštine. Sjedili smo više puta i konačno došli do rješenja. Nikakvog osvrta na prošlost nema - kazao je Grujičić.

- Da li nekome neke kvalifikacije odgovaraju ili ne, kao i priznanja, to nema veze sa spomenikom, idejom i politikom koja ide ka budućnosti. Oni koji su navikli da žive u prošlosti i da se na osnovu nje bogate i tome slično, protive se ovakvom projektu i pokušavaju da iskoriste svaku priliku da nekoga nečim ucijene - istaknuo je Grujičić.

- Neke stvari su davno usaglašene, ali se sada sve politizuje, jer su pred nama lokalni izbori i sada su ponovo Bošnjaci na potezu. To sve čini SDA preko udruženja, kao što je ono "Majki Srebrenice", jer sve što politika ne kaže ili možda i pogriješi, pokušavaju da isprave preko udruženja koja su ranjive kategorije - kazao je Grujičić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...