SUMANUTE OPTUŽBE IZ BANJE LUKE: „Sarajevo krivo što Aerodrom Banja Luka ima najskuplje gorivo“

"Aerodromi Republike Srpske" na međunarodnom tenderu traže dobavljača mlaznog goriva vrijednosti dva miliona KM, što je duplo više nego što su tražili prije samo četiri mjeseca, saznaje portal CAPITAL. Direktor "Aerodroma" Milan Račić kaže da je osnovni razlog za veću tražnju goriva najavljeni nastavak letova "Ryanaira", a za to što je avionsko gorivo na banjalučkom aerodromu najskuplje u regionu, krivi „opstrukcije iz Sarajeva“.

  • Mini market

  • 12. Avg. 2020  12. Avg. 2020

  • 0

Tender za nabavku mlaznog goriva – jet fuel A1, „Aerodromi RS“ raspisali su nedavno, a rok za prijavu ponuđača je 24. avgust ove godine.

„Aerodromi“ planiraju sklopiti okvirni jednogodišnji sporazum o nabavci mlaznog goriva, a maksimalna količina ograničena je na 1.600 tona. Procijenjena vrijednost nabavke je 2,1 milion KM bez PDV-a.

Ovo je nova nabavka goriva raspisana nakon što je prethodnu nabavku, koja je započeta u aprilu u vrijeme pandemije virusa korona, poništila Kancelarija za razmatranje žalbi BiH.

Tada su „Aerodromi“ sprovodili pregovarački postupak bez objavljivanja obavještenja i planirali nabavku 800 tona goriva na godinu dana, odnosno duplo manju količinu nego što se traži novim tenderom. Vrijednost te nabavke bila je 1,2 miliona KM bez PDV-a.

Ugovor je u maju dodijeljen ljubljanskoj firmi „Sinteko plus“, ali je prema tvrdnji firme „BG Energo-tim“ iz Prijedora ponuđač goriva bila firma „Sinteko plus“ registrovana u Banja Luci, a ne u Ljubljani. Zbog te nabavke prijedorska firma se žalila Kancelariji za razmatranje žalbi BiH, koja je odlučila da nabavku poništi.

Zbog svega su najavili i krivične prijave, o čemu su obavijestili institucije Republike Srpske.

Direktor „Aerodroma RS“ Milan Račić kaže da nema ništa protiv da se sve istraži, ali dodaje da je i on podnio dvije tužbe protiv Kancelarije za razmatranje žalbi.

Činjenicu da se novim tenderom traži duplo veća količina goriva, Račić pravda time da je u pitanju okvirni sporazum i da će se isporuka goriva vršiti po potrebi, te da je moguće da ne bude potrošno ni polovina od predviđene količine.

„Očekujemo nastavak operacija Ryanaira i planira se uvođenje letova ka novim destinacijama u idućoj godini. To je okvirni sporazum, možemo potrošiti i manje od milion.  Istražite vi kako je na beogradskom aerodromu cijena goriva oko 0,50 evra, a na banjalučkom evro i nešto. U posljednjih godinu dana naš aerodrom je imao najveće cijene goriva jer su nabavke obarane, nastupila je pandemija, trebalo nam je hitno gorivo jer smo naše potrošili za aviokompanije koje su dopremale humanitarnu opremu. Najskuplje nam je gorivo, aviokompanije kažu da im se ne isplati da lete do nas jer je skupo gorivo. To je zato što nam ponuđači daju takve cijene i nemamo izbora. Tražio sam model kako da se prijavi više ponuđača, da bude konkurencija i padne cijena. Sad je međunarodni tender i prijaviće se više i onda će opet sve obarati u Sarajevu, razvlačiti kao i sve ostalo što se radi. Podnijeli smo dvije tužbe protiv Kancelarije za razmatranje žalbi“, istakao je Račić.

Na najavu krivičnih prijava, Račić kaže da, što se njega tiče, nadležni organi mogu doći da pregledaju sve nabavke “Aerodroma”.

„Nama je bitno da je gorivo što jeftinije, ne kradem ga ja sebi“, poručio je Račić.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...