ČUVA SRCE, SPREČAVA INFARKT, SNIŽAVA PRITISAK, ČISTI KRVNE ŽILE: Otkrijte sve tajne jedne od naljekovitijih biljaka svijeta…

Kinezi su od njega radili fermentirano piće, a njegovi ostaci pronađeni su u 9.000 godina starim lončanicama.

  • Zdravlje

  • 13. Avg. 2020  13. Avg. 2020

  • 0

Glog je nekada rastao samo u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi te na Mediteranu, dok je danas proširen po čitavom svijetu.

Poznat je i pod nazivima bijela drača, bijeli trn, glogić, glogovac, glogovina, oštri trn, trnka, žetica, glagovna glog, gloginja, medvedove hruške.
 

Snažan lijek za srce


Glog sadrži aktivne tvari s antioksidativnim djelovanjem. U cvjetovima se, uz nešto eteričnog ulja, nalaze ljekovite i djelotvorne tvari trimetil-amin i glikozid-oksiakantin.

Plodovi sadrže eterično ulje, tanin, saponin, glikozide i fruktozu te u znatnim količinama kalij, natrij, kalcij i soli fosforne kiseline.

Nakon uvrštavanja tinkture svježih plodova gloga u homeopatsku knjigu Wilmara Schwabea, on je postao popularna biljka i predmet mnogih istraživanja.

Ta istraživanja su potvrdila da je glog izuzetno vrijedan lijek za srce.

Naučnici su zaključili da glog, između ostaloga, učinkovito sprečava infarkt.

Svi oni koji imaju problem s visokim pritiskom ili se žele zaštititi od povišenog holesterola i od ateroskleroze, mogu se liječiti pripravcima od gloga.

Ova biljka ima široku korist za održavanje zdravlja krvožilnog sistema, kod visokog pritiska, slabljenja srčanog mišića i srčane aritmije.

Glog je prihvaćen kao sredstvo za snažan i učinkovit tretman ranih faza srčanih bolesti te kao djelotvorna terapija kod već uznapredovalih faza.

Preporučuje se nakon srčanog udara s obzirom na to da povećava prokrvljenost koronarnih krvnih žila koje snabdijevaju srčani mišić.

Pospješuje aktivnost i bolje snabdijevanje ćelija srčanog mišića. Općenito bi svako stariji od 50 godina trebao povremeno uzimati tinkturu gloga.

Druge primjene gloga
 

Glog je jedna od biljaka s najjačim smirujućim učinkom.

Pomaže kod umora, manjka energije, lošeg sna, teškog disanja, vrtoglavica, lupanja srca, tjeskobe, nervoze i šuma u ušima.

Vrijedan je i u menopauzi.

Može se koristiti kao pomoć kod mršavljenja, jer potiče izbacivanje viška vode iz organizma.

To ga svojstvo čini korisnim i kod celulita, edema i bolesti zglobova.

Glog jača vezivno tkivo na zglobovima, a zbog antiupalnog djelovanja, savjetuje se kod ulcerativnog kolitisa i probavnih tegoba.

Štiti od djelovanja slobodnih radikala i sprečava bolesti krvnih žila, poput arterioskleroze.

Brojne studije o glogu ustanovile su da je on sigurna i dobro podnošljiva biljka.

Ipak, glog se ne preporučuje trudnicama i dojiljama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...