DIREKTNO IZ ČEŠKE: Upoznajte Škodu Enyaq iV, prvi češki SUV koji do „stotke“ stiže za 6,2 sekunde, sličnost s električnim Audijem nije slučajna… (VIDEO)

Škoda Enyaq iV, gabaritima (4.648 x 1.877 x 1.618 mm) sličan SUV-u Kodiaq, imat će snagu do 225 kW (306 KS), stražnji ili 4x4 pogon i doseg do 500 kilometara…

  • Auto

  • 13. Avg. 2020  13. Avg. 2020

  • 0

Škoda Enyaq iV, prvi češki SUV, već je izazvao veliko zanimanje javnosti, a mnogi pogrešno navode da je riječ o električnoj verziji uspješnog modela Škoda Kodiaq. Kako će Škoda Enyaq iV izgledati, pokazuju upravo objavljene fabričke skice, prenosi „Slobodna Bosna“.

Doduše, ista je karoserijska koncepcija – SUV srednje klase, sličan dizajn, slični su gabariti – Enyaq iV (4.648 x 1.877 x 1.618) je 49 milimetara kraći, 5 mm uži i 41 mm niži, a međuosovinski razmak (2.765) je 26 mm manji.

No, sličnosti time prestaju. Za razliku od SUV-a Škoda Kodiaq, koji je napravljen na zajedničkoj modularnoj platformi za poprečnu ugradnju motora sprijeda (MQB), sa pogonom izvorno sprijeda i mogućnošću priključivanja stražnjeg (4x4), Škoda Enyaq iV se stvara na koncernskoj zajedničkoj modularnoj platformi za električni pogon (MEB), s originalno stražnjim pogonom od 109 kW (148 KS).

U najsnažnijoj verziji imat će i drugi elektromotor za pogon prednjih točkova (4x4) te ukupnu snagu 225 kW (306 KS). Doseg će biti, po standardu WLTP, do 500 kilometara, a ubrzanje najsnažnije verzije 6,2 sekunde do „stotke“. Bit će, dakle, jeftinija, ali i funkcionalnija izvedenica premium modela Audi e-tron.

Komfor unutrašnjosti bit će sličan kao u Kodiaqu, a zbog paketa litij-ionskih baterija u podnici, osnovni obim prtljažnika bit će 585 litara (Kodiaq 650).

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...