NIKO NEĆE S RADONČIĆEM: Sutra sjednica Predsjedništva stranke, SBB na izbore izlazi samostalno!

Kako javlja "Dnevni avaz", za sutra je najavljena sjednica Predsjedništva SBB-a na kojoj će se usvojiti odluka da ova stranka na izbore izlazi samostalno.

  • Politika

  • 13. Avg. 2020  13. Avg. 2020

  • 7

Kako piše "Avaz", sjednica Predsjedništva Saveza za bolju budućnost bit će održana sutra putem videolinka, a na dnevnom redu bit će pripreme za učešće na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini te usvajanje kandidatskih listi za predstojeće izbore.

"Avaz" piše da će SBB imati svoje kandidate u velikom broju lokalnih zajednica, posebno s listama za općinska vijeća, te da je lider SBB-a Fahrudin Radončić ranije najavio da će SBB na lokalne izbore izaći samostalno.

Radončić je neko vrijeme istrajavao na koaliciji sa Građanskim savezom, jer bi u svim drugim kombinacijama SBB  bio samo politički privjesak, kao što je to bio na prethodnim loklanim izborima kada je nastupio u savezu sa SDA. Jedino u kombinaciji s Građanskim savezom, SBB bi bio lider koalicije, no ta se kombinacija trajno izjalovila.

Odluku o samostalnom nastupu SBB-a na lokalnim izborima Radončić je donio nakon neuspjelog pokušaja da s bivšim liderom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom preuzme Građanski savez kako bi se formirala predizborna koalicija SBB-GS.

„Ako GS dobije na sudu i poništi pokušaj otmice stranke, onda kao alternativa ostaju SBB, GS i Socijaldemokrati. Te tri stranke će biti jedine koje izlaze izvan zelenih koalicija“, kazao je Lagumdžija za "Avaz" nekoliko dana pred odluku Suda BiH.

No, Sud Bosne i Hercegovine odbacio je žalbu smijenjenog predsjednika Gađanskog saveza Nihada Čolpe na odluku Centralne izborne komisije kojom je ovjereno učešće koalicije Demokratska fronta - Građanski savez tako da je SBB prisiljen na izbore izaći samostalno i "izvagati" svoju trenutnu političku težinu. 

Politički usamljenik, Fahrudin Radončić, nakon što je zbog straha od korona virusa napustio poziciju ministra sigurnosti BiH, javno je rekao da se neće pretjerano angažirati ni na lokalnim izborima te da planira ići samo na dva predizborna skupa.

- Možda ću otići samo na dva skupa, to ne isključujem, u Srebrenicu, jer je to zajednička lista, i u Mostar. Za sve drugo neka se članovi SBB-a izvole boriti sami - rekao je Radončić u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića.

(SL.B.)

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...