ANKARA U VELIKIM PROBLEMIMA: Turska lira tone sve dublje, a poniranje će se nastaviti…

Turska lira potonula je od početka godine za 23 posto u odnosu na dolar, a dio analitičara vjeruje da će se taj trend nastaviti.

  • Ekonomija

  • 14. Avg. 2020  14. Avg. 2020

  • 0

Lira se trenutno mijenja po kursu od 7,31 u odnosu na dolar, a analitičari "Goldman Sachsa" kažu da bi kurs u tromjesečnom periodu trebao biti oko 7,75, ali će dosta toga ovisiti o turskoj monetarnoj politici.

- Štoviše, s obzirom na to da je turska centralna banka povukla određene poteze kako bi zauzdala likvidnost, nema naznaka promjene politike negativnih kamatnih stopa, što povećava rizik da donosioci odluka mogu pričekati dok pritisak na liru bude rastao prije nego što donesu odluku o podizanju kamatnih stopa - napisao je u bilješci Kamakshya Trivedi, "Goldmanov" direktor odjela za strane valute.

Na pitanje dokle bi sve moglo ići, Trivedi podsjeća na 2018., kad je turska lira u kratkom vremenu potonula za 50 posto u odnosu na dolar. Projektirao je da će potez za 2018. vjerovatno biti gornja granica za nekontinuirani uspon 2020. godine.

To je, prvo, zato što su standardni modeli vrednovanja trenutno ograničene koristi za procjenu lire s obzirom na to da, napomenuo je Trivedi, put prema naprijed "prvenstveno ovisi o silama koje su "izvan modela": naime, kombinacija politika koja, po našem mišljenju, pogoršava neravnoteže i narušava kredibilitet u Turskoj.

Drugo, strano je pozicioniranje u turskoj lokalnoj imovini sada znatno manje nego u 2018. godini, istaknuli su analitičari "Goldmana".

Treće, iako je stanje na tekućem računu u Turskoj zdravije nego u 2018. godini (iako se to kretalo u neprijateljskom smjeru do sada 2020.), finansiranje čak i iz kapitalnih ulaganja pokazuje se težim nego 2018. godine", naglasio je Trivedi.

Rejting agencija S&P procjenjuje da je više od trećine svih kredita u stranim valutama. Mnoge kompanije stoga imaju ogroman problem: one zarađuju u sve slabijim lirama, a moraju otplaćivati zajmove u jačim valutama.

Situaciju otežava pandemija, a važnu turističku industriju opterećuje odsustvo stranih gostiju, koji obično donose mnogo novca i hitno su potrebne strane valute u zemlji.

U proljeće 2019. prihodi od turizma i dalje su iznosili više od osam milijardi dolara. No, u prvoj polovini 2020. godine broj stranih posjetilaca smanjio se za 75 posto.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...