OTKRIVEN U SARADNJI S EUROPOLOM: Iranac izvršio hakerski napad na Općinu Centar u Sarajevu

Policijski službenici Odsjeka za borbu protiv kompjuterskog kriminala Federalne uprave policije, poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i u saradnji s Europolom, identifikovali su i zadokumentovali osobu koja se sumnjiči da je počinila krivično djelo oštećenje računarskih podataka i programa tako što je 5. i 6. juna ove godine izvršila hakerski napad na informacioni sistem Općine Centar Sarajevo i UTIC Sarajevo.

  • Vijesti

  • 14. Avg. 2020  14. Avg. 2020

  • 0

Riječ je o državljaninu Islamske Republike Irana inicijala R. N. G. (1993.) koje je, koristeći se znanjem i vještinama iz oblasti informacionih tehnologija te antiforenzičkom zaštitom, VPN, VPS, s lokacijama servera Republika Francuska, SR Njemačka, Kraljevina Holandija, Finska, a koja internet-konekcija je služila svrsi prikrivanja stvarne lokacije s koje se vršio internet-napad, i to lokacije Chalus-Iran (operater telekomunikacija IRANCELL-NET, Teheran), 5. i 6. juna posredstvom interneta, iskoristio "ranjivost" u informacionog sistema u vlasništvu Općine Centar Sarajevo, a potom, nakon pribavljanja privilegija "legalnog" korisnika informacionog sistema, na navedenom sistemu neovlašteno instalirao maliciozni računarski program pod nazivom "Sorena".

Osumnjičeni je navedeni program "Sorena" koristio za tzv. kriptovanje podataka na informacionom sistemu te pojavu tzv. ransom poruke, koja je za sadržaj imala obilježja iznude, odnosno zahtjev za plaćanje otkupnine za vršenje "dekripcije" na opisani način kriptovanih podataka.

Također, 6. juna ove godine osumnjičeni je izvršio istovjetan internet-napad i na informacioni sistem UTIC (Univerzitetski tele-informatički centar Sarajevo), koristeći maliciozni računarski program pod nazivom "Mamba", kojom prilikom je dao instrukcije za plaćanje i ostvarivanje komunikacije "žrtve" i "napadača", te na taj način onemogućio funkcionisanje informacionog sistema UTIC-a Sarajevo.

Na opisani način je, na štetu Općine Centar Sarajevo i UTIC-a Sarajevo, počinjena neutvrđena materijalna šteta, koja se ogleda u vremenu potrebnom za vraćanje informacionog sistema u prethodno ispravno stanje, kao i zastoju u radu Općine prilikom izdavanja uvjerenja građanima.

Navedeni internet-napad je u istom vremenu izvršen u smjeru informacione infrastrukture u Švicarskoj.

Federalna uprava policije je protiv R. N. G. (1993.) podnijela Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, a o čemu će posredstvom Interpola biti obaviještene nadležne službe u Iranu radi poduzimanja daljnjih aktivnosti u odnosu na osumnjičenog, saopćeno je iz FUP-a.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...