UZALUD JE WHO UPOZORAVAO: EU postigla dogovor o kupovini najmanje 300 miliona doza vakcine protiv koronavirusa

Europska unija objavila je u petak da je dogovorila kupovinu najmanje 300 miliona doza potencijalne vakcine protiv koronavirusa od kompanije "AstraZeneca".

  • Ekonomija

  • 14. Avg. 2020  14. Avg. 2020

  • 0

To je prva takva europska kupovina vakcine dogovorena unaprijed, što bi moglo potkopati planove Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za globalni pristup.

Europska komisija, koja pregovara u ime svih 27 članica Unije, objavila je da sporazum uključuje opciju kupovine još 100 miliona dodatnih doza od te britanske kompanije ako se pokaže da je njena vakcina sigurna i djelotvorna.

Europski bilateralni sporazum reflektira poteze SAD-a i drugih bogatih zemalja, od kojih su neke kritične prema WHO-ovoj inicijativi.

Danas postignuti dogovor uslijedio je nakon onog načelnog postignutog s "AstraZenecom" u junu.

Komisija je objavila da je cilj njezinog novog dogovora finansiranje dijela troškova proizvodnje vakcine.

Bruxelles je rekao i da je u protekle dvije sedmice pregovarao i s kompanijama "Johnson & Johnson" i "Sanofi", a u julu je objavio da se razgovara s "Pfizerom", "Modernom" i "CureVacom".

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...