EU PRIJETI SANKCIJAMA: Lukašenko šalje vojsku na zapadnu granicu Bjelorusije

Više hiljadu prosvjednika danas se ponovo okupilo u Minsku, glavnom gradu Bjelorusije, kako bi prosvjedovali protiv reizbora predsjednika Lukašenka, izvijestio je novinar AFP-a

  • Svijet

  • 15. Avg. 2020  

  • 0

Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko izjavio je danas da će se padobranska brigada rasporediti na zapadnoj granici države, kao odgovor na vojne vježbe NATO-a u Poljskoj i Litvi. Lukašenko je to rekao nakon što se ranije danas dogovorio o saradnji s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Lukašenko zabrinut zbog vojnih vježbi NATO-a u Poljskoj i Litvi

Dok Evropska unija prijeti sankcijama Minsku zbog obračuna s protivladinim prosvjednicima, Lukašenko je rekao da je zabrinut zbog vojnih vježbi NATO-a u dvjema susjednim državama.

Bjeloruska agencija Belta objavila je ranije da su dvojica predsjednika razgovarala “o stanju u Bjelorusiji i izvan nje”. Dodala je da je Lukašenko zatražio da razgovara s Putinom o “prijetnji” kojoj je izložena njegova zemlja ali i “čitava naša regija”. Pritom je najviše ciljao na opasnost koju protesti u Minsku predstavljaju za Savez Rusije i Bjelorusije.

Danas se ponovo prosvjedovalo u Bjelorusiji

Više hiljadu prosvjednika danas se ponovo okupilo u Minsku, glavnom gradu Bjelorusije, kako bi prosvjedovali protiv reizbora predsjednika Lukašenka, izvijestio je novinar AFP-a. Desetine hiljada prosvjednika od nedjelje osporavaju reizbor Aleksandra Lukašenka diljem zemlje, izražavajući nezadovoljstvo zbog masovnih prevara i nasilnog gušenja prosvjeda.

Bjeloruske vlasti dobile su potporu Moskve

Bjeloruske vlasti su potporu Moskve koja je osudila pokušaje “stranog uplitanja” s ciljem destabilizacije Bjelorusije, istorijskog ruskog saveznika, uprkos napetostima između dvije zemlje koje se pojavljuju posljednjih godina.

Bjeloruski šef države nedavno je optužio Moskvu da želi svesti njegovu državu na vazalsku i umiješati se u izbore 9. avgusta na kojima je Lukašenko uvjerljivo pobijedio.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...