BIDEN POSLJEDNJOM IZJAVOM ZAPALIO TURSKU: Iz Erdoganovog kabineta odgovaraju - "PLATIT ĆETE CIJENU ZA TO"

Iz ureda turskog predsjednika oštro su osudili izjavu bivšeg američkog potpredsjednika i predsjedničkog kandidata na predstojećim izborima u SAD-u Joea Bidena koji je kazao da će se zalagati za promjenu vlasti u Turskoj i da bi mogao podržati opoziciju u nakani da na izborima 2023. godine svrgne turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Svijet

  • 16. Avg. 2020  

  • 0

"Bidenova analiza Turske temelji se na čistom neznanju, bahatosti i licemjerju", napisao je na Twitteru glasnogovornik ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

Kalin je Bidenu poručio da su prošli dani kada se moglo naređivati Turskoj.

"Međutim, samo izvolite, pokušajte ako mislite da to još uvijek možete. Platit ćete cijenu za to", poručio je Kalin.

I šef Direkcije za komunikacije pri uredu Turskog predsjednika Fahrettin Altun je reagirao i kazao da Bidenova izjava reflektira igre koje se vode i intervencionističke namjere prema Turskoj.

Bidenova izjava naišla je na žestoke osude u Turskoj, uključujući i vladajuće i opozicione krugove.

Odnosi Turske i SAD-a u posljednjem periodu su opterećeni nizom pitanja kao što su turska kupovina ruskim odbrambenih sistema S-400 i turske antiterorističke operacije na sjeveru Sirije u kojem djeluje YPG, odnosno sirijski ogranak terorističke organizacije PKK kojeg oružjem i opremom opskrbljuje upravo SAD.

SAD se oglušio i na zahtjeve Turske za izručenje Fetullaha Gulena, vođe terorističke organizacije FETO koja je odgovorna za pokušaj vojnog udara u kojem je 15. jula 2016. godine u Turskoj ubijena 251 osoba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...