U HERCEGOVINI ĐACI SE VRAĆAJU U KLUPE:  Školama je ostavljena autonomija u odlučivanju i osmišljavanju…

Početak školske godine se bliži, a broj pitanja oko njega nije manji nego se povećava.

  • Društvo

  • 16. Avg. 2020  

  • 0

Prema odluci nadležnih u Hercegovačko-neretvanskom kantonu svi đaci se vraćaju u školske klupe, a školama je ostavljena autonomija u odlučivanju i osmišljavanju načina kako da to naprave.

Klub zastupnika SDP BiH u Skupštini HNK zatražio je od vlade ovog kantona da putem resornog ministarstva pripremi sveobuhvatnu informaciju o načinu realizacije nastave u osnovnim i srednjim školama s kojom ce biti upoznata javnost na vanrednoj sjednici Skupštine, piše Klix.

"Škola je na prvom mjestu, a zalaganje za online školu, gdje bi djeca bila sigurnija, nije protiv škole, te je stoga vrlo važno razmotriti sve aspekte kako bi djeca i unastavnici bilo sigurni, roditelji bezbrižni, a samim tim i epidemiološka situacija mirna", smatra zastupnik Aner Žuljević.

Znamo da postoji mogućnost da će se žarišta pojaviti u školama, a što će onda biti, pita se on, dijete će morati u samoizolaciju, a i roditelji s njima. Kako će se to onda odraziti na ekonomiju...

"Tražimo vrlo jasno da se i epidemiolozi sa stvoje strane odrede kada su u pitanju sigurnosni aspekti i uslovi realizacije navedenog procesa, jer je očigledno da se radi o riziku prvog stepena koji može razbuktati epidemiju", zaključio je Žuljević.

Na sastanku koji je ove sedmice održan u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta podržan je povratak učenika i studenata u školske klupe.

"Na sastanku je dogovoreno da će do kraja naredne sedmice Krizni štab ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo HNK donijeti potrebne akte za organizaciju i održavanje nastavnog procesa. Shodno donesenim aktima, svaka škola će kreirati svoj plan realizacije nastave u odgojno-obrazovnoj ustanovi, ukoliko ne bude nepredviđenih okolnosti koje će iziskivati uvođenje nastave na daljinu'', navodi se u zaključcima sastanka..

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...