PREPALA SE GLAVNA DRŽAVNA TUŽITELJICA; NAJAVLJUJE TUŽBU: Pročitajte sve dokumente koji otkrivaju Gordanu Tadić

Objavljeni su svi dokumenti i dokazi koje je "Oslobođenje" prikupilo proteklih mjeseci.

  • Politika

  • 18. Avg. 2020  18. Avg. 2020

  • 0

Gordana Tadić najavljuje tužbu.Tvrdi da navodi "Oslobođenja" nisu tačni, žali se da joj se pakuje i u svom hitnom saopćenju za javnost navodi da su u pitanju konstrukcije, jer se uhvatila ukoštac sa „sistemskom korupcijom“. A sklona je glavna državna tužiteljica podnošenju tužbi. Ne optužnica, već uglavnom privatnih tužbi kojima se bori za svoja prava i za ono što joj ne pripada. Upravo te tužbe kojima je sklona su je i razotkrile. Bez obzira na to koliko danas negirala vlastite potpise, punomoći, uplatnice, koliko negirala presude Suda BiH, zapisnike koje je potpisivao njen opunomoćnik, vještačenja koja je lično naručivala, notarske ugovore, stanje na brojilima, Gordana Tadić je naplaćivala i željela naplatiti naknadu za smještaj u stanu u kojem nije živjela.

Kako bi razriješilo postojeće dileme, "Oslobođenje" će objaviti sve dokumente i dokaze koje je prikupljalo proteklih mjeseci. Nema mnogo, tek pedesetak stranica ovjerenih sudskih, advokatskih i notarskih dokumenata, jedna uplatnica i izvodi iz "Elektroprivrede BiH" o potrošnji električne energije. U tekstu će obraditi one najbitnije dokumente, a svi ostali su na ovom linku.

Dokaz broj 1 – tužba Gordane Tadić i tužioca Kasima Halilčevića podnesena Sudu Bosne i Hercegovine 31. 12. 2019.godine. Tužba sadrži pet stranica i na joj se nalazi pečat Advokatskog društva Pizović. Na prvoj stranici piše da su tužioci Kasim Halilčević i Gordana Tadić, da je tužena Bosna i Hercegovina, da  je tužba podnesena radi isplate potraživanja  iz radnog odnosa, te da je vrijednost  spora 10.045,20 KM. Na posljednjoj, onoj petoj, stranici tužbe od 31. 12. 2019. godine, navodi se d je tuženi (država BiH) dužan drugotužiteljici Gordani Tadić isplatiti naknadu za troškove smještaja u toku rada za period od 1. 3. 2019. godine do 31. 12. 2019.godine u ukupnom iznosu od 1.500 KM sa zateznom zakonskom kamatom. Među mjesecima koje potražuje su – oktobar, novembar i decembar 2019. godine. Na trećoj stranici tužbe od 31. 12. 2019.godine, navedeno je da drugotužiteljica Gordana Tadić, dakle, kao dokaz prilaže ugovor o zakupu od 1. juna 2015. godine.

image 

Dokaz broj 2 – Ugovor o zakupu stana sačinjen 1. juna 2015. godine u Sarajevu između Milidrag Milana, kao zakupodavca, i Gordane Tadić, kao zakupoprimca. Ugovor sadrži sedam tačaka, a tačkom tri se reguliše  naknada u iznosu od 150 KM. U donjem desnom uglu ugovora se nalazi potpis Gordane Tadić.

imageUgovor o zakupu/

Dokaz broj 3 -  Kupoprodajni ugovor između Milidrag Milana i Amela Đogića, potpisan 21. 10. 2019. godine u kancelariji notara Mugdima Bračkovića. Tim ugovorom Milidrag Milan prodaje Amelu Đogiću stan u ulici Gradačačka 29. Isti onaj u kojem je, baš tada, po vlastitom iskazu, živjela Gordana Tadić.

Dokaz broj 4 – Zapisnik o pripremnom ročištu kod Suda BiH sačinjen dana 11.02. 2020. godine. Dokument nosi broj pretmeda : S1 3 P 034458 19 P i ima pet stranica. Postupajuća sutkinja je Dragica Miletić, a zapisničarka Džejna Aljukić (suprug zaposlen u Tužilaštvu BiH). Na drugoj stranici Zapisnika, punomoćnik tužitelja (Gordane Tadić i Kasima Halilčevića) ulaže 21 dokaz, a posljednji je „ugovor o zakupu za drugotužiteljicu Gordanu Tadić od 2. 6. 2015.godine“. Nadalje, na stranica broj tri ovog sudskog zapisnika navedeno je da tužitelji (Gordana Tadić i Kasim Haličević) predlažu vještačenje po vještaku finansijske struke Elmedinu Mansi između ostalog „na okolnost utvrđivanja razlike između isplaćene i pripadajuće naknade za troškove smještaja u toku rada u odnosu na drugotužiteljicu za period od 1.3. 2019.godine do 31. 12. 2019. godine, primjenom Zakona o radu u institucijama BiH i Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, te uvidom u Ugovoro zakuu stana od 1.6. 2015.godine, te uvid u finansijsku dokumenaciju koja se nalazi kod tužene. Na tom ročištu sutkinja Dragica Miletić donijela je rješenje kojim je naloženo vještačenje. Pripremno ročište je završeno 11. februara 2020. godine u 9 sati i 48 minuta.

Dokaz broj 5 – Nalaz i mišljenje o stručnom vještačenju broj S1 3 P 034458 19 P u pravnoj stvari tužitelja Kasim Halilčević i Gordana Tadići tužena Bosna i Hercegovina – Tužilaštvo Bosne i Hercegovine sačinjen 4. marta 2020. godine u Vogošći. Dokument sadrži deset stranica. Na osmoj i devetoj stranici ovog akta navedeno je da drugotužiteljica Gordana Tadić ostvaruje pravo na naknadu za stan u periodu 1. mart 2019.godine –  31. decembar 2019.godine, te naknadu za odvojeni život.

image 

Dokaz broj 6 – uplatnica od 12. februara 2020. godine kojom  Gordana Tadić iz Živinica i Kasim Halilčević iz Tuzle dokazuju da su na račun JRT trezor BiH uplatili 200 KM. Svrha doznake – uplata sredstava predujma za vještačenje po Rješenju Suda BiH. Dakle, Gordana Tadić je finansirala vještačenje u kojem je navedeno da ona ima pravo na naknadu za smještaj za mjesece oktobar, novembar i decembar 2019. godine, jer je živjela u stanu Milidrag Milana, iako je on taj stan već bio prodao Amelu Đogiću.

image 

Dokaz broj 7 – Izvod o potrošnji električne energije na mjernom uređaju 353669 na adresi Gradačačka broj 29. Od početka februara 2019. godine, pa sve do januara 2020. godine u stanu broj 31 (stan Milidrag Milana i Aela Đogića) nije bilo potrošnje električne energije.

image 

Dokaz broj 8 – prva tužba Gordane Tadići Kasima Haličevića podnesena Sudu BiH 13.marta 2019. godine putem Advokatskog društva Pizović. Tužba sadrži šest stranica, a na stranici broj 3 ove tužbe je navedeno da „drugotužiteljica (Gordana Tadić ima zaključen ugovor o zakupu stana i mjesečno plaća zakupninu u izosu od 150 KM, pa ovom tužbom traži refundaciju troškova na ime smještaja u toku rada“. Kao dokaz je priložen ugovor sa Milidrag Milanom. Na stranici broj 5 ove tužbe navedeno je da jeb „tuženi (Bosna i Hercegovina) dužan drugotužiteljici Gordani Tadić isplati naknadu troškova smještaja u toku rada za period od 1.4. 2016. godine do 26. februara 2019. godine u ukupnom iznosu od 5250 KM sa zateznom kamatom

Dokaz broj 9 – presuda Suda BiH broj S13 P 31920 19 P od 06. 12. 2019. godine. Na stranici broj tri ove presude navedeno je da je „tuženik (Bosna i Hercegovina) dužan drugotuženoj Tadić Gordani isplatiti naknadu troškova smještaja u toku rada za period od 1. 4. 2016. godine do 28. 02. 2019. u ukupnom iznosu od 5250 KM sa zakonskom zateznom kamatom.

Dokaz broj 10 – drugostepena presuda Suda BiH broj S13 P 31920 19 P kojom je odbijena žalba Pravobranilaštva BiH, te potvrđena prvostepena presuda Suda BiH po prvoj tužbi gordane Tadić kojom je naloženo državibiH da joj isplati naknadu troškova smještaja u toku rada za period od 1. 4. 2016.godine do 28. 2. 2019. godine.

Dokaz broj 11 – Izvori o računima za struju za stan Milidrag Milana koji dookazuju da u februaru 2019. godine nije bilo potrošnje električne energije.

image 

Dakle, iz svega navedenog proizilazi da je Gordana Tadić naplatila od države Bosne i Hercegovine naknadu za smještaj za mjesec februar 2019. godine, iako u tom stanu tokom tog mjeseca nije živjela. Nadalje, Gordana Tadić je namjeravala od Bosne i Hercegovine naplatiti naknadu za smještaj u stanu Milidrag Milana tokom cijele 2019. godine, iako u njemu nije živjela. I na kraju, Gordana Tadić je namjeravala od države Bosne i Hercegovine naplatiti naknadu za smještaj za mjesece oktobar, novembar i decembar 2019. godine prilažući ugovor o najmu sa Milidrag Milanom, iako je je u tom trenutku vlasnik stana bio – Amel Đogić.

Sve dokaze koji su navedeni, detaljno možete pogledati u kompletnom dokumentu klikom ovdje.

Krivični zakon BiH, član 222: službeno ili odgovorno lice u institucijama BiH koje s ciljem da sebi ili drugom pribavi protupravnu imovinsku korist, podnošenjem lažnih obračuna ili na drugi način dovede u zabludu ovlašeno lice da izvrši nezakonitu isplatu, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...