SVE JE PRECIZNO IZMJERENO: Evo koliko kalorija trošimo tokom seksa

Jedna od dražih fizičkih aktivnosti većini ljudi, bez obzira na pol je seks, koji se, tehnički gledano, također može smatrati vježbom. 

  • Sex i grad

  • 18. Avg. 2020  

  • 0

No, je li za gubitak kilograma jednako efikasan poput plivanja, trčanja ili pak bavljenja nekim drugim oblikom sporta?

Pozivajući se na rezultateistraživanjaprovedenog u Kanadi portal Health navodi da žene tokom minute seksa potroše 3,1  kaloriju, dok muškarci tokom minute seksa potroše 4,2 kalorije. 

Iako se, kad je seks u pitanju, mnogi vole hvaliti da njihov odnos traje satima, brojna istraživanja pokazala su da prosječan seksualni odnos traje od 10 do maksimalno 30 minuta, uključujući i predigru.

To znači, da se prilikom trajanja prosječnog odnosa, ovisno o polu i izdržljivosti može potrošiti oko 90 (žene) odnosno oko 120 (muškarci) kalorija.  

Porrđenja radi, prema potrošnji kalorija, najbliža fizička aktivnost seksu je hodanje tokom kojeg se gubi oko 150 kalorija, dok se primjerice trčanjem umjerenim tempom u pola sata potroši oko 450 kalorija. 

Rezultati navedenog istraživanja ukazuju na to  se seks zaista može smatrati potencijalnom vježbom za trošenje kalorija.

OVDJE možete izračunati koliko kojom fizičkom aktivnošću trošite kalorija.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...