OD AMATERA DO KULINARSKOG MAHERA: Napravite domaće tulumbe prema našem receptu, nema šanse da ne uspiju… (VIDEO)

Naša današnja slastica gotova je za 45 minuta, donosimo recept za 30 komada.

  • Gastro

  • 19. Avg. 2020  19. Avg. 2020

  • 0

SASTOJCI

Za tijesto:

400 ml vode

130 ml ulja

400 g brašna

1 kaškica praška za pecivo

1 vrhom ravna kaškica soli

5 jaja

Za prženje:

1,5 l ulja

Za agdu:

1 l vode

700 g šećera

PRIPREMA

Prvo pripremite agdu. Pomiješajte vodu i šećer u loncu i stavite da kuha. Od momenta kad sve kuha, potrebno je još oko 15 minuta bez poklopca da se agda skuha. Maknite lonac s vatre i ostavite da se potpuno ohladi.

U drugom loncu pomiješajte vodu, ulje i sol i stavite da kuha. Brašno (pomiješano sa praškom za pecivo) dodajte odjednom. Konstantno miješajte, dok se ne stvori izjednačeno tijesto.

Prebacite ga u posudu za miješanje i ostavite da se ohladi dok ne bude toplo. To traje oko 20-30 minuta.

Nakon tog vremena, jaja kratko viljuškom umutite pa ih postepeno i uz stalno miješanje dodajite u toplo tijesto.

Smjesa je jako ljepljiva i gusta, neka vas to ne zabrinjava. Prebacite je u klasičnu špricu za tulumbe ili u špric-kesicu sa zvjezdastim nastavkom. Ako koristite špricu, obavezno gornji kraj drvenog djela umočite u ulje kako biste tijesto lakše istisnuli.

Tijesto je jako gusto i ako vam je kesica slaba, može se desiti da pukne.

Zagrijte ulje na srednje jaku vatru. Ulje ne smije biti vrelo, jer će tulumbe, inače, brzo izgorjeti, a iznutra ostati sirove. Tijesto istisnite u toplo ulje. Makazama koje ste umočili u ulje, odrežite komade iste veličine.

Kad ste završili s rezanjem tulumbi, zagrijte šporet ponovo na 7. od 9 stepeni.

Potrebno im je 5-8 minuta da se ispeku. U tom procesu će se podići na površinu, okretati i nabubriti. Uvijek ih imajte na oku! Kad su poprimile zlatnožutu boju i kad su lijepo hrskave, ocijedite ih i prebacite u ohlađenu agdu. Tu neka stoje minutu ili dvije prije nego što ih izvadite i prebacite u drugu posudu.

NAPOMENA

Dok tulumbe vadite iz ulja i prebacujete u agdu, šporet ugasite kako bi se ulje ohladilo. Tek kad je opet toplo, špricajte i režite drugu turu.

Kad ste potrošili tijesto i napunili posude gotovim tulumbama, stavite ih u frižider da se ohlade, najbolje preko noći.

U slast!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...