VISOKI PREDSTAVNIK ZABRINUT: Evropska unija osudila pokušaj državnog udara u Maliju, tvrde da je riječ o...

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell osudio je pokušaj puča u Maliju te poručio kako protuustavna promjena neće biti prihvaćena.

  • Svijet

  • 19. Avg. 2020  19. Avg. 2020

  • 0

U pisanoj izjavi o pokušaju puča protiv administracije predsjednika Ibrahima Boubacar Keita u Maliju, Borrell je poručio da se na društvenu i političku krizu koja traje mjesecima u zemlji, ne može odgovoriti takvim inicijativama.

Pozivajući se na dijalog strana u Maliju, Borrell je izjavio da EU daje punu podršku posredovanju Ekonomske zajednice zapadnoafričkih zemalja (ECOWAS).

Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća, ranije je izjavio da pomno prate kretanja u Maliju i da državni udar ne može biti rješenje za bilo kakvu krizu.

Predsjednik Malija Ibrahim Boubacar Keita, premijer Boubou Cisse i nekoliko dužnosnika uhapšeni su u utorak, a kako su objavili lokalni mediji, dužnosnike Malija uhapsili su pobunjeni vojnici.

Keita i Cisse odvedeni su u vojni kamp Kati, smješten 15 kilometara sjeverozapadno od glavnog grada Bamaka. Ranije je objavljeno da se u vojnom kampu čula pucnjava, dok su vojni kamioni viđeni i na putu prema glavnom gradu. Vojska je, kako se navodi, blokirala put od grada Katija do Bamaka, a također su zatvorene kompanije i uredi.

Izvori su internetskim novinama "MaliActu" rekli da su neidentificirane naoružane osobe uhapsile i brojne dužnosnike, uključujući ministra finansija, predsjednika nacionalne skupštine i nekoliko drugih istaknutih osoba.

Mali je već nekoliko mjeseci uzdrman protestima tokom kojih demonstranti pozivaju na ostavku predsjednika Keita.

Napetosti u Maliju izbile su 2012. godine nakon neuspjelog puča i pobune u Tuaregu, što je u konačnici dovelo do toga da militantne grupe povezane s Al-Kaidom zauzmu sjevernu polovinu zemlje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...