SAD JE SVE JASNO: Zapadni Balkan različito o Bjelorusiji - DOK SRBIJA ŠUTI, DODIK ČESTITAO...

Države Zapadnog Balkana nemaju jedinstven stav o situaciji u Bjelorusiji i svakodnevnim protestima na kojima se traži ostavka Aleksandra Lukašenka, ponavljanje spornih predsjedničkih izbora na kojima je dobio šesti mandat i obustavljanje nasilja nad demonstrantima, prenio je Radio Slobodna Evropa (RSE).

  • Politika

  • 20. Avg. 2020  20. Avg. 2020

  • 1

Uz tradicionalno dobre odnose s vlastima Belorusije, zvaničnici u Srbiji za sada šute, dok se iz Bosne i Hercegovine javio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitajući Lukašenku "ponovni izbor za predsjednika Bjelorusije", piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

Sjeverna Makedonija za sada je jedina zemlja Zapadnog Balkana, koja, kao i ostale, teži članstvu u EU, a koja je direktno podržala najavljene EU sankcije Bjelorusiji zbog nasilnog gušenja protesta.

Iz Crne Gore poručuju da sa zabrinutošću prate razvoj situacije, dok s Kosova do objavljivanja teksta nisu stigle reakcije.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Srbije nisu odgovorili na pitanja RSE kakav je stav zvaničnog Beograda prema dešavanjima u Bjelorusiji.

Iako to čini poslije izbora u većini država, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić za sada nije čestitao Lukašenku na spornoj izbornoj pobjedi, dodaje RSE.

Povodom protesta u Minsku i drugim gradovima, oglasio se jedino ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, ali kako bi demantovao informacije s društvenih mreža da vojnici iz Srbije učestvuju na demonstracijama u Bjelorusiji.

Tradicionalno dobri odnosi Srbije i Bjelorusije

Srbija i Bjelorusija imaju tradicionalno dobre odnose, a Lukašenko je posljednji put u Beogradu bio u decembru 2019. godine. Tada je potpisano više bilateralnih sporazuma, a odnosi dvije države ocijenjeni su kao odlični, iskreni i prijateljski, uz "zahvalnost" srbijanskih zvaničnika na tome što Bjelorusija nije priznala Kosovo.

Ni u Bosni i Hercegovini nema zvaničnih reakcija na situaciju u Bjelorusiji. Nije se oglasilo Predsjedništvo BiH koje je nadležno za vođenje vanjske politike zemlje, ali ni Ministarstvo vanjskih poslova, koje provodi utvrđenu politiku i koje radi na razvoju međunarodnih odnosa u skladu sa stavovima i smjernicama Predsjedništva BiH.

Međutim, član Predsjedništva BiH iz redova srpskog naroda Milorad Dodik uputio je čestitku Aleksandru Lukašenku povodom ponovnog izbora za predsjednika Bjelorusije.

U Sjevernoj Makedoniji još je neizvjesno formiranje nove vlade nakon prevremenih parlamentarnih izbora koji su u toj državi održani 4. avgusta.

Ipak, iz kabineta ministra vanjskih poslova tehničke Vlade u Skoplju za RSE su ukazali na Twitter objavu ministra vanjskih poslova Nikole Dimitrova, kojom je podržao demonstrante i uvođenje sankcija Bjelorusiji.



Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore nije odgovorilo na upit RSE o aktuelnim dešavanjima u Bjelorusiji.

Nakon referenduma o nezavisnosti 2006. godine, Bjelorusija je priznala Crnu Goru, a diplomatski odnosi uspostavljeni su u avgustu iste godine. Bjelorusija nema rezidentnog ambasadora u Podgorici, već tu dužnost obavlja ambasador Bjelorusije iz Beograda. Isto tako, crnogorski ambasador u Moskvi je funkcionalno zadužen za Bjelorusiju.

Po pitanju dešavanja u Bjelorusiji, RSE nije dobio ni stavove zvanične Prištine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...