RADONČIĆEV "AVAZ" BRANI GORDANU TADIĆ: "Nije tražila ništa što joj ne pripada!"

Optužbe da je tražila naknadu za smještaj samo su paravan za politički pritisak zbog otvorenih istražnih predmeta korupcije, piše "Dnevni avaz", koji je otvoreno stao u zaštitu glavne tužiteljice Bosne i Hercegovine Gordane Tadić.

  • Društvo

  • 20. Avg. 2020  21. Avg. 2020

  • 6

"Dnevni avaz" tvrdi da teške optužbe i medijska haranga protiv glavne tužiteljice Bosne i Hercegovine Gordane Tadić dolaze od Stranke demokratske akcije te da je ranije iz Tužilaštva BiH poručeno da se radi o osveti zbog pokretanja predmeta borbe protiv sistemskog kriminala.

"Avaz" piše da je Tadić najavila da će putem svog advokata tužiti za klevetu sve one koji su prenijeli sporne tvrdnje i optužbe.

Njen pravni zastupnik je, u vezi s tim slučajem, dostavio „Dnevnom avazu“ dokumente koji negiraju osnovnu optužbu protiv glavne tužiteljice, koja je, prema svemu sudeći, "samo paravan za politički pritisak i obračun"! 

"Avaz" tvrdi da je potvrđeno kako je Tadić, zajedno s kolegom, tužiocem Kasimom Halilčevićem, podnijela tužbu zbog isplate potraživanja iz radnog odnosa, ali da je odustala od isplate naknade štete za odvojeni život.

- Iz presude je vidljivo da tužiteljica Tadić nije naplatila troškove smještaja za period od 1. 3. 2019. do 31. 12. 2019., odnosno da je na glavnoj raspravi povukla potraživanje ove naknade, što se vidi iz strane 5, pasusa 3 presude od 13. aprila ove godine. 

"Avaz" dalje tvrdi da dokumenti koje je dostavio njen pravni zastupnik, govore da je upravo u trećem mjesecu prošle godine Tadić potpisala raskid ugovora o unajmljivanju stana te je za kasniji period i povukla tužbeni zahtjev.  

- Prema presudi, vidljivo je da tužiteljica nije u ovom periodu naplatila ovu naknadu za odvojeni život iako je vještak ekonomske struke utvrdio da im je dužna država, odnosno Tužilaštvo isplatiti još 4.320 KM - piše "Avaz", koji zaključuje kako je očigledno da su "medijski napadi na tužiteljicu Tadić orkestrirani iz osvete zbog pokretanja istraga u aferi „Respiratori“, zatim onoj u vezi s diplomom direktora OSA-e te zbog predmeta protiv pojedinih visokih sudskih dužnosnika".

Na kraju teksta "Avaz" navodi kako nije isključeno da je ova haranga protiv tužiteljice Tadić uzrokovana činjenicom da se kod nje nalazi krivična prijava za pripremanje atentata na jednog bh. političara. 

- Prema toj prijavi su pojedinci iz ove stranke i njihovi kabineti nedvojbeno stupili u vezu s jednim proruskim političarom iz Crne Gore i bivšim saradnikom ''zemunskog klana'' da bi se pripremila javnost za potencijalnu likvidaciju poznatog rivalskog političara iz BiH - tvrdi "Avaz".

Podsjećamo, ured disciplinskog tužioca formirao je predmet protiv Gordane Tadić nakon što je "Oslobođenje" objavilo dokaze koji potvrđuju da je glavna državna tužiteljica varala državu kada je u pitanju naplata naknade za stan. Državna tužiteljica Gordana Tadić naplatila je naknade za smještaj i naknade za odvojeni život za stan u kojem nije živjela.

VSTV Gordanu Tadić imenuje za glavnu tužiteljicu BiH 2013. godine. Ona se tada iz Živinica seli u Sarajevo. Dvadeset dana kasnije, njen sin Tomislav Tadić kupuje dvosoban stan u Gradačačkoj ulici 29 u sarajevskom naselju Otoka, gdje se novoimenovana tužiteljica useljava. Godinu i po kasnije, tužiteljica potpisuje ugovor o zakupu stana pored njenih vrata, i to sa Milanom Milidragom, a ugovor ne ovjerava Porezna uprava. Živeći u stanu u vlasništvu sina, Tadić je početkom 2019. godine tužila BiH, tražeći naknadu za odvojeni život u ukupnom iznosu od 3.600 maraka, te troškove smještaja u iznosu od 5.250 maraka i tvrdeći da živi kao podstanar u susjednom stanu od 25 kvadrata. Ovo su fotografije nesulovnog stana u kojem Tadić tvrdi da živi.

altalt

Sud BiH u decembru 2019. godine presuđuje da država Gordani Tadić, pored ostalih troškova, isplati 5.250 maraka za troškove smještaja u toku rada. Tadić potom, zajedno sa kolegom, državnim tužiteljem Kasimom Halilčevićem, 31. decembra 2019. godine, ponovo tuži državu BiH tražeći da joj se nadoknade troškovi odvojenog života i smještaja od, također po osnovu Ugovora o zakupu stana sa Milidrag  Milanom. Sud Bosne i Hercegovine presuđuje u korist Gordane Tadić, pa naređuje državi BiH da joj isplati 5.250 KM naknade za troškove. Nakon dobijene tužbe, tužiteljica ponovo tuži državu i traži isplatu dodatnih troškova. Da državna tužiteljica nije živjela u stanu u kojem tvrdi, razotkrila je činjenica da Milan Milidrag od oktobra 2019. godine uopće nije bio vlasnik stana, a novi vlasnik, Amel Đogić, tvrdi i dokazuje da je taj stan u Gradačačkoj ulici u oktobru, novembru i decembru 2019. i januaru 2020. godine bio potpuno prazan.

Potvrđuju to i računi za struju, potvrđuju i fotografije objavljene uz oglas putem kojeg je u septembru 2019. godine Milan Milidrag prodavao stan. U ovom periodu, tužiteljica Tadić nije živjela u ovom stanu, ali jeste u stanu pored, čiji je vlasnik njen sin. Inače, iako je formalno prijavljen na adresi Gradačačka 29, sin glavne državne tužiteljice živi u općini Centar i to u stanu koji se vodi na njegovoj supruzi. U međuvremenu, saznajući za provjere ovih navoda, tužiteljica Tadić je pred državnim Sudom odustala od naplate novih troškova za stan u kojem nikada nije živjela.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...