NA POMOLU JE PREOKRET: Trump ipak s Vučićem i Hotijem na sastanku? U Bijeloj kući će…

Prištinski mediji objavili su da bi sastanak Beograda i Prištine u Vašingtonu, koji je zakazan za 2. septembar, mogao biti odgođen za dva dana kako bi američki predsjednik Donald Trump mogao da učestvuje na njemu, piše prištinska "Gazeta Ekspres".

  • Regija

  • 21. Avg. 2020  21. Avg. 2020

  • 0

List navodi, pozivajući se na diplomatske izvore, da bi sastanak mogao biti odgođen za 4. septembar. Ova vijest nije potvrđena.

Predsjednik Srbije je ranije danas povodom špekulacija u prištinskoj štampi o prolongiranju sastanka, rekao da ne isključuje takvu mogućnost, dok je kabinet kosovskog premijera Avdulaha Hotija odbacio medisjke navode.

Sastanak je za 2. septembar najavio Trumpov izaslanik za dijalog Richard Grenell, a organizuje ga predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O’Brajen. Njegov ured je prije nekoliko dana potvrdio za "Gazeta Ekspres" da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti prisustvovati sastanku, javlja Nova.rs.

Do sada se nagađalo da bi u Bijeloj kući Srbija i Kosovo mogli da postignu razne vrste sporazuma, a čak je spomenuta i mogućnost konačnog sporazuma, što je predsjednik Vučić odlučno demantovao.

Premijer Hoti rekao je da će se na sastanku u Bijeloj kući razgovarati o “velikim projektima ekonomske saradnje koji će promijeniti ekonomsku perspektivu Kosova i regiona”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić također je rekao da Srbija učestvuje u razgovorima o ekonomskim temama.

Sastanak u Bijeloj kući prvobitno je zakazan za 27. juni, ali je otkazan nakon što je Specijalno tužilaštvo u Haagu objavilo da je podnijelo optužnicu za ratne zločine protiv kosovskog predsjednika Hashima Thacija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...