"SLOBODNA BOSNA" U POSJEDU DOKUMENTA: Evo kako vlasti Srbije uz pomoć Dodika migrante prebacuju iz srbijanskih prihvatnih centara u Unsko-sanski kanton! (FOTO)

Već duže vremena je jasno da migrantska kriza koja je u Bosni i Hercegovini dovedena do neslučenih razmjera, ima svoju jasnu političku pozadinu. Počevši od rezolutnog odbijanja Milorada Dodika da se na području manjeg bh. entiteta zadržavaju migranti do svojevrsnog pokušaja državnog udara kada je MUP HNK sa dugim cijevima presreo autobuse sa migrantima koji su trebali biti smješteni u blizini Mostara po odluci državnih organa.

  • Mini market

  • 21. Avg. 2020  21. Avg. 2020

  • 4

Kriza je u posljednje vrijeme eskalirala kada je, očigledno koordiniranim djelovanjem, Granična policija BiH (koju kontroliše HDZ-ov kadar Zoran Galić) energiju i resurse usmjerila na zaštiti hrvatske granice, o čemu je “Slobodna Bosna“ već detaljno pisala. Granična policija BiH je zaustavljala prelaze migranata iz BiH u Hrvatsku i prebacivala ih na podrušje Unsko-sanskog kantona, a granicu prema Republici Srbiji ostavila nezaštićenom.

Da cijela priča ne bi stala na intervencijama Zagreba preko kadrova HDZ-a u BiH, pobrinuo se i Beograd. „Slobodna Bosna“ u posjedu je dokumenta koji nesumnjivo dokazuje da je u toku koordinirana akcija između organa Republike Srbije i organa manjeg bh. entiteta, sa ciljem da se Srbija na štetu Bosne i Hercegovine „očisti“ od migranata.

Naime, radi se o sistematskom prevoženju migranata iz sabirnih centara u Srbiji, koji se zatim predaju na graničnom prijelazu „Rača“ organima RS-a, a koji ih dalje prevoze do linije prema Unsko-sanskom kantonu.

Kako se vidi iz dokumenta, državljaninu Iraka pod imenom Robali Ali izdato je rješenje o otpuštanju od strane Prihvatilišta za strance u kojem je do tada bio smješten po odredbi Policijske uprave Grada Beograda.

Za Alija je stoga pokrenut postupak "readmisije" odnosno vraćanja "po skraćenom postupku u Bosnu i Hercegovinu.

Dalje u dokumentu stoji da je "od državnih organa BiH dobijena saglasnost da se 24. 07. 2020." Robali Ali "vrati na teritoriju BiH", što će se odviti na Graničnom prelazu "Sremska Rača".

Ovaj dokument su organi Unsko-sanskog kantona pronašli kod Robali Alija prilikom redovne kontrole.

(S. B.)

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...