"SB" NA PRES-KONFERENCIJI FAHRUDINA RADONČIĆA: Pola vremena pričao o svom bivšem vozaču Arminu Cibri; Tvrdi da će nastaviti blokadu imenovanja ministara u Kantonu Sarajevo (FOTO, VIDEO)

Predsjednik SBB-a i bivši ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić održao je vanrednu konferenciju za medije. On je kazao kako je nakon višemjesečne šutnje odlučio da se obrati javnosti, jer kako je kazao, za to ima razloga.

  • Politika

  • 24. Avg. 2020  24. Avg. 2020

  • 8

Radončić je kazao kako je uputio pismo šefu Komisije za nadzor nad OSA-om Nerminu Nikšiću, u kojem ga je upozorio i upoznao da je došlo do miješanja u unutrašnje stvari susjedne Crne Gore, odnosno do miješanja u izborni proces u ovoj zemlji.

Predsjednik SBB-a istaknuo je kako je jedan beogradski portal objavio intervju s Aminom Cibrom iz Sarajeva, u kojeg je uloženo nekoliko miliona maraka. Radončić je istaknuo da je obavještajni centar iz Sarajeva sada preko Armina Cibre otvoreno stao na stranu srpskog nacionalizma i ruskog imperijalizma.

“To za cilj ima okretanje politike od proevropskog Mila Đukanovića prema proruskoj politici. Nakon svih ovih laži, jasno je da paraobavještajni centar iz Sarajeva igra u korist proruske struje u CG”, kazao je on.

- Đukanović je precizno rekao da se preko portala iz Beograda "Glas javnosti" plasiraju najgore moguće neistine o Crnoj Gori. S obzirom na to da je taj portal objavio intervju s osobom iz Sarajeva koja je više puta procesuirana i presuđena za kriminal Arminom Cibrom, potpuno je jasno da postoje svi elementi miješanja odavno stvorene grupe iz Sarajeva u unutrašnje stvari Crne Gore i miješanje u tamošnji izborni proces. Armin Cibra je projekt u koji je uloženo više miliona KM i do sada je služio samo kao paravan za onemogućavanje poštenih izbora unutar BiH, odnosno FBiH – kazao je Radončić.

Šef SBB-a je kazao da je Cibra objavio čak četiri knjige protiv njega te da je sam potvrdio da je tiraž jedne knjige 50.000 primjeraka, što je, smatra Radončić, dokaz da "nezaposleni električar nema više miliona KM za štampanje više stotina hiljada primjeraka koje su organizirano dijeljene".

- Armin Cibra je osuđen na šest mjeseci zatvora i dvije godine uvjetno. On je direktora FOS-a nazvao, prijetio mu smrću, da će ga ubiti, nabiti na kolac i silovati njega, njegovu suprugu i dijete – izjavio je Radončić.

Radončić je kazao da se situacija u posljednjih 15 dana značajno promijenila te da je paraobavještajni centar iz Sarajeva počeo djelovati regionalno u svrhu velikosrpskog nacionalizma i širenja ruskog utjecaja.

- Instruirani Cibra potpuno lažno tvrdi da smo ja i gospodin Đukanović organizirali kriminalnu grupu i distribuirali narkotike. Pošto se ovdje izbori još nisu zahuktali, ona prvenstveno za cilj ima zbunjivanje glasačkog tijela u Crnoj Gori – izjavio je Radončić.

Predsjednik SBB-a optužio je paraobavještajni centar iz BiH za distribuiranje informacije o davanju lažnih pasoša pripadnicima kavačkog klana, što je u pojedinim crnogorskim medijima fakturisano Radončiću. To je, tvrdi, ugrozilo njegov i život njegove porodice.

- Neophodna je reakcija nadležnih institucija BiH. Kao bivši ministar sigurnosti BiH i predsjednik parlamentarne stranke, tražim hitno održavanje sjednice Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e, gdje će biti saslušan njen direktor Osman Mehmedagić, koji mora dati podatke o tome ko čini, ko vodi, ko finansira, s kojim inozemnim centrima je u vezi i ko daje zadatke toj grupi – poručio je Radončić.

Ocijenio je da obavještajna služba BiH mora biti potpuno depolitizirana te da ne smije raditi na destabilizaciji regiona. Najavio je da će zatražiti istragu Tužilaštva BiH.

On je pozvao da se hitno sasluša direktor OSA-e Osman Mehmedagić, koji bi trebao znati ko stoji iza finansiranja paraobavještajne grupe oko Armina Cibre.

Radončić je najavio i poziv Tužilaštvu BiH da pokrene istragu, jer se, kako je kazao, radi o ozbiljnom kriminalu, pranju novca…

“Očekujem da gospodin Nikšić što prije sazove sjednicu Komisije za nadzor OSA-e”, poručio je on.

On je danas oštro kritikovao ocjene državnog ministra sigurnosti Selme Cikotića o utjecaju migranata na turizam.
 
''U Kantonu Sarajevo nakon Cikotića, neće biti izbora dva nova ministra. Šta će biti s novom vladom, razmislit ćemo. Slobodno neka SDA ne zakazuju Skupštinu, nemojte da varamo javnost. Ministar zdravstva uopšte nije bitna osoba'', rekao je Radončić danas u obraćanju javnosti.

Govoreći o stabilnosti koalicija, kazao je da jedino nije upitna koalicija u Mostaru.
 
- Naši odnosi sa SDA su se poremetili mojom ostavkom. Ja sam dao ostavku prvenstveno zbog neslaganja s načinom rješavanja migrantskog pitanja. U trenutku kada je SDA počela da problematizira i čak ismijava način na koji sam ja dao ostavku, vi ste vidjeli da je gospodin Cikotić jučer uradio jednu stvar koja spada na nivo političke gluposti. Nazvao je deportaciju migranata „seksi varijantom“, što je glupost, ali je rekao jednu mnogo ozbiljniju stvar koja je potpuno potvrdila razloge mog razlaza sa SDA kada su migranti u pitanju. Ja sam rekao da su ilegalni migranti, kojih u ovom trenutku ima 10.000, prvorazredni nacionalni interes BiH. Gospodin Cikotić je rekao da su oni došli i da treba da pomažu bh. turizmu. Nema potrebe da vam objašnjavam da li SBB nakon ovog treba da ostane u koaliciji sa SDA i na drugim nivoima – poručio je predsjednik SBB-a.
 
Pojasnio je da ministri iz SBB-a neće glasati u Vladi FBiH niti za jedno imenovanje dok se ne napravi nova parlamentarna većina bez te stranke.

(SB/Vijesti.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...