VELIKI USPJEH U VRIJEME PANDEMIJE: Kompanija iz Gračanice dobila milionski posao u Portugalu, gradi…

Kompanija "Kovan" iz Gračanice pri završetku je gradnje fabrike peleta u portugalskom gradu Castelo Branco. Gračanlije s investitorom, kompanijom "David Calaveiras Madeiras Tratadas" imaju potpisan ugovor vrijedan milion eura, a ukupna investicija u fabriku je pet miliona.

  • Ekonomija

  • 24. Avg. 2020  24. Avg. 2020

  • 0

"Kovanov" posao sastoji se u isporuci kompletne linija za proizvodnju drvenog peleta, kapaciteta od tri tone na sat, a sve po principu "ključ u ruke", kaže za Klix.ba Damir Babić, voditelj projekta.

""Kovan MI" Gračanica je u Bosni i regionu poznat pod brendom "Ekoline" i kotlovima za drveni pelet. Pored proizvodnje kotlova za sagorijevanje peleta, "Kovan MI" se bavi proizvodnjom opreme za proizvodnju drvenog peleta. Posjedujemo vlastitu fabriku za proizvodnju drvenog peleta u Olovu, koja je naš glavni ispitni centar za svu opremu i tehnologiju koja se koristi u proizvodnji peleta. Metalni pogon u Gračanici ima velike tehnološke proizvodne mogućnosti izrade kompleksnih metalnih sklopova i mašina, što nam omogućava da radimo samostalni razvoj elemenata bez proizvodnih ograničenja", kaže on.

Portugalski investitor odlučio se za našu kompaniju pored ponuda iz Njemačke, Austrije i Mađarske, jer je tehnologija iz Gračanice, kaže Bavić, naprednija i već je dokazana u instaliranim fabrikama u BiH, Srbiji i Makedoniji.

"Ugovor je sklopljen u novembru 2019. godine, nakon čega je krenula priprema i finalno projektovanje kompletne linije za proizvodnju drvenog peleta. Prva faza projekta podrazumijevala je projektovanje i proizvodnju elemenata fabrike, koja je počela odmah nakon potpisivanja ugovora, a realizirana je do maja naredne godine. Kompletna oprema isporučena je u vrijeme korona-krize. Pored kompleksnosti organizacije vangabaritnog prijevoza u normalno vrijeme, isporuke u vrijeme pandemije su bile dodatno otežane zbog brojnih administrativnih zabrana i ograničenja u zemljama tranzita", izjavio je Babić.

Trenutno su u toku finalni montažni radovi, a puštanje u rad fabrike bit će upriličeno narednog mjeseca.

"Projekt u Portugalu treba da bude prekretnica u daljnjem našem poslovanju, jer smo dokazali i kupcima, ali i sami sebi da možemo raditi projekte na visokom nivou, kako kvalitetom opreme, tako i organizacijskim mogućnostima. Kompletan tim je uradio vrhunski posao, od pregovaranja do projektovanja, proizvodnje i montaže. Sve je bilo perfektno. U vrijeme pandemije uspjeli smo realizirati projekt na drugom kraju Europe", zaključio je on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...