"TURSKA NEĆE ODSTUPITI": Erdogan upozorio Grčku na štetne posljedice akcija u Mediteranu

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je nedavno veliko otkriće rezervi prirodnog gasa u Crnom moru samo prethodnica nove vijesti o još većem turskom otkriću, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Svijet

  • 25. Avg. 2020  25. Avg. 2020

  • 1

"Imamo snažne pokazatelje da je otkrivena rezerva samo najava još većeg otkrića. Nadamo se uskoro sličnim vijestima i sa Sredozemnog mora“, kazao je Erdogan u obraćanju javnosti nakon sjednice kabineta.

Ističući kako bi Turska mogla postati jedna od zemalja s najvećim rezervama plina, Erdogan je kazao da je ta zemlja napravila i velike iskorake u razvoju solarnih i drugih energetskih potencijala s obnovljivim izvorima.

"Pojeftinjenje prirodnog gasa će se u narednom periodu dodatno pozitivno odraziti na budžet naroda i na razvoj svih sektora“, kazao je Erdogan.

Turska je prošle sedmice obznanila da je pronašla najveće rezerve prirodnog gasa u Crnom moru u svojoj historiji, a Erdogan je kazao da je riječ o rezervama koje hvali cijeli svijet, ali da neki nedobronamjerni krugovi i dalje negativno ocjenjuju tursku ekonomiju i jasno pokazuju s koje strane dobijaju instrukcije.

Komentirajući poruku navigacijskog telexa (Navtex), koju je danas izdala Grčka, Erdogan je kazao da je to pokvareni čin kojim se ugrožava sigurnost svih brodova u regiji.

Grčka je u poruci najavila četverodnevnu vježbu zračnih i mornaričkih snaga u području koje se podudara s područjem istočnog Mediterana u kojem je Turska dan ranije za dodatna četiri dana prolongirala aktivnosti istraživačkog broda Oruc Reis. Grčka tako pokušava blokirati turska prava na hidrokarbonska istraživanja u toj regiji.

“Grčka je jedina odgovorna za sve negativno što bi se moglo dogoditi u regiji, a upravo će ona biti i jedina koja će pretrpjeti štetu", poručio je Erdogan.

On je također kazao da je takvim stavom, koji je oprečan međunarodnom pravu, dobronamjernosti i dobrosusjedskim odnosima, Grčka samu sebe uvukla u kaos iz kojeg nema izlaza.

“Turska neće odstupiti ni koraka kada su u pitanju aktivnosti namjenskog broda za seizmička istraživanja Oruc Reis i mornarice koja ga prati“, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan je u daljem obraćanju kazao da je američka politika postala rob umova koji djeluju s terorističkim organizacijama.

“Crna mrlja demokracije su ti umovi koji okreću glavu kada terorističke organizacije napadnu Tursku, koji su s entuzijazmom čekali rezultat pokušaja puča i potom otvorili vrata svim pučistima koji su poraženi", kazao je Erdogan.

Komentirao je Erdogan i borbu protiv pandemije COVID-19 i kazao da su svadbe, sahrane, izleti i druga okupljanja postala mjesta širenja koronavirusa.

"Znajte da je jedna od najvećih prijetnji po zdravlje ljudi i cigareta. Pušenjem sami sebi potpisujete nalog smrti", kazao je Erdogan i pozvao ljude da se na određeno vrijeme suzdrže od svih masovnih okupljanja.

Ističući kako o uspješnosti borbe protiv pandemije ovisi i postizanje ekonomskih i drugih nacionalnih ciljeva Turske, Erdogan je kazao da niko ne može biti opušten i siguran sve dok se značajno ne reduciraju brojke novozaraženih.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...