"DOBRO POVEDITE RAČUNA O TOME": Džaferović upozorio Dodika i Vučića da paze o čemu razgovaraju u Beogradu

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, rekao je za N1 da Republika Srpska može biti samo administrativna jedinica unutar ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine ili ne postojati kao entitet uz poruku ''da dobro povedu računa o tome''.

  • Mini market

  • 25. Avg. 2020  25. Avg. 2020

  • 4

Govoreći o navodima da će tokom pregovora Srbije i Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama biti govora i o statusu Republike Srpske, gost N1 naglasio je da se radi o ''smišljenom pokušaju''.

''Radi se o smišljenom pokušaju da se poveže Bosna i Hercegovina i status bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska s budućim pregovorima Srbije i Kosova, koji trebaju da se dese 2. septembra. I odmah da kažem da je to uzaludan posao i to se nikada neće dogoditi. RS i Kosovo nemaju ništa zajedničko, jedino što je zajedničko je to što je Miloševićev režim i u Bosni i Hercegovini i na Kosovu izvršio masovne zločine. Republika Srpska može biti samo administrativna jedinica unutar ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine ili ne postojati kao entitet, neka dobro povedu računa o tome. Svako povezivanje BiH sa pregovorima Srbije i Kosova vodi kompletan region u destabilizaciju'', ispričao je Džaferović u razgovoru s Tinom Jelin-Dizdar.

Potom je rekao da Srbija treba na djelu dokazati prijateljstvo prema Bosni i Hercegovini. Istaknuo je da ne postoji nikakva poveznica između BiH s pregovorima Srbije i Kosova.

''To su odvojene stvari. Oni vole da kažu da su garant Dejtonskog mirovnog sporazuma. Srbija je učesnica u ratu u BiH, ona je vršila agresiju i zbog toga je potpisnica. Obaveza koja iz Dejtonskog mirovnog sporazuma za potpisnice Srbiju i Hrvatsku, obaveza je da poštuju suverenitet i teritorijalni integriret Bosne i Hercegovine, i da ne poduzimaju nijednu radnju koja bi to ugrozila. Nemaju nikakva prava, a pogotovo ona prava koja oni u svakodnevnoj praksi imaju da kažu'', poručio je on.

Podsjećamo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić sastat će se sutra u Beogradu s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović i premijerom Radovanom Viškovićem.

Sastanak će biti održan u 10 sati  u zgradi Generalnog sekretarijata predsjednika Srbije na Andrićevom vencu.

Očekuje se da će na ovom sastanku biti govora o dokumentu koji je Dodik uputio Vučiću, a u kojem se "ukazuje na antidejtonsko ponašanje visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH". Dodik je rekao da su na taj način željeli da pokažu da "zapadne zemlje imaju dvostruke aršine kada je riječ o pitanjima Republike Srpske i Kosova".

Prema riječima Cvijanović, dokument ne tretira pitanje Kosova, ali tretira pitanje Republike Srpske.

"I ako negdje postoje određena rješenja koja se gledaju u paketu, onda bi moglo da se kaže da su i ovo pitanja koja treba posmatrati u paketu", kazala je Cvijanović.

Ovaj potez izazvao je burne reakcije političara i javnosti u BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...