UJIĆ OČITAO LEKCIJU RADONČIĆU: "Najveći problem BiH je na granici s istočnim susjedima, nijedna država u Evropi nije uspjela vratiti migrante u zemlju porijekla"

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić kazao je za N1 da, dok god se ne postigne saglasnost na državnom nivou, migrantska kriza neće biti riješena. Istaknuo je kako je uzrok problema istočna granica sa susjedima, preko koje migranti ulaze.

  • Društvo

  • 25. Avg. 2020  25. Avg. 2020

  • 2

"Migranti brzo prolaze ove države, BiH je, nažalost, na granici s Hrvatskom i ne mogu proći dalje. Do sada su najagresivniji, jer ne mogu doći do željene zemlje. Dosta je narušavanja javnog reda i mira, čine krivična djela. Dosta ih konzumira alkohol i opojne droge, zato su agresivniji. Mi se moramo početi baviti posljedicama, a ne uzrokom, a to je granica", rekao je Ujić.

Istaknuo je kako mora postojati saglasnost na državnom nivou i oba entiteta kako bi se strategija operativno provodila na terenu.

"Moramo se početi baviti problemom, a to je granica s istočnim susjedima. Vidimo koliko na dnevnom nivou uđe migranta preko te granice. Moramo biti svjesni da dok god ne zatvorimo tu granicu, imat ćemo problem ilegalnih migranata, a najveći problem će biti USK, KS i TK", rekao je Ujić.

Kazao je kako Služba za poslove sa strancima radi ono što je u njenoj nadležnosti. Od svih migranata koji uđu, uzimaju biometrijske podatke i pokušavaju utvrditi njihov identitet, a one za koje utvrde da su ušli iz susjednih zemalja, pokušavaju ih vratiti putem programa readmisije. Istaknuo je kako tu postoji veliki problem.

"Ti migranti dođu do Sarajeva, privremenih prihvatnih centara, a da ih nijedna policijska agencija ne zaustavi na tom putu. Od početka ove godine najviše imamo državljana Afganistana, pa Pakistana, Bangladeša, Maroka itd. Imamo problem s tim državama da ne možemo doći do njihovih baza podataka, one ne postoje. Ta readmisija do sada nije imala apsolutno nikakvog efekta", kazao je Ujić.

Da bi vratili migrante u zemlju porijekla, prema Ujićevim riječima, ta zemlja mora potvrditi da je riječ o njihovom državljaninu i dati pismenu saglasnost da ga prihvata.

"Nema nijedne države u Evropi koja se uspjela izboriti i vratiti sve ilegalne migrante u zemlju porijekla", rekao je Ujić.

Naglasio je kako Služba već pet godina radi s istim budžetom i skoro istim brojem ljudi kao i kada nije bilo migrantske krize. Potrebno im je najmanje 70 inspektora za strance kako bi mogli raditi u ovim uvjetima i bili efektni.

Podsjećamo, bivši ministar sigurnosti BiH i predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić već duže vremena insistira na nehumanom tretmanu migranata u BiH te njihovoj deportaciji, što bi svakako izazvalo oštre reakcije međunarodne zajednice prema BiH te narušilo ugled BiH u civilizovanom svijetu, u kojem se poštuju prava ugroženih ljudi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...