“LOŽE” SE NA JAVNA PREDUZEĆA: Direktori SDP-a zagrijani za doživotno uhljebljenje u "Toplanama"

Osim Delića, SDP je otišao još dalje te u “Toplane” uhljebio još svoja dva bliska izvršna direktora. Radi se o Sejfi Ušanoviću i Mirzi Musiću.

  • Vijesti

  • 26. Avg. 2020  26. Avg. 2020

  • 0

Da je najbolje uhljebiti se u državne kompanije, to najbolje znaju u SDP-u. Rukovodstvo ove stranke već godinama polako i bez žurbe svoje kadrove na mudar način smještalo je u ove kompanije, a sve pod izgovorom da je to zakonski. Najbolji primjer ovih tvrdnji je Kantonalno javno komunalno preduzeće “Toplane Sarajevo”, gdje su za vrijeme mandata svog posljednjeg direktora Berina Alagića različitim pravnim vratolomijama izmislili i napravili poziciju „izvršnog direktora za pravne poslove“ i na to mjesto doveli Mahira Delića, bliskog SDP-u, i kao direktoru mu dali ugovor na neodređeno, mimo svih zakonskih propisa i regulativa. Ova pozicija je svojevrsni presedan i "Toplane" nose epitet jedine firme u državi koja je posjedovala navedenu poziciju, a sve pod kontrolom i budnim okom kadrova iz SDP-a.

SDP-ovi UHLJEBI

Ništa ne bi bilo sporno da se radi o uspostavljanju sektora za najsloženije poslove ili o rasterećivanju ostalih sektora, već se u konkretnom slučaju radi o, vjerovali ili ne, kreiranju novog sektora, ispod kojeg se nalazi Služba za pravne poslove, u kojoj je zaposleno samo desetak osoba. Ista ta služba posjeduje svog rukovodioca. Da do kraja razjasnimo, devet uposlenika odgovara rukovodiocu Službe, a rukovodilac Službe izvršnom direktoru, čija je jedina nadležnost da prati i kontrolira rad tih deset uposlenika.

Osim Delića, SDP je otišao još dalje te u “Toplane” uhljebio još svoja dva bliska izvršna direktora. Radi se o Sejfi Ušanoviću i Mirzi Musiću. Ušanović je nakon konkursne procedure imenovan na mjesto izvršenog direktora ekonomsko-finansijskih poslova, a ranije je od strane “šestorke” bio na čelo "Sarajevogasa".

Njegov stanački kolega Musić, sin nekadašnjeg SDP-ovog premijera KS Fikreta Musića je dobio mjesto izvršnog direktora tehničkih poslova.

Za svoj mukotrpni rad, izvjesni Delić, Musić i Ušanović su primali plaću od cca. 2.900 KM, uvećanu za 53 KM za prijevoz i 190 KM toplog obroka. Uzmemo li u obzir i doprinose i poreze, koji iznose cca. 1.700 KM svaki mjesec, dobijemo prostu računicu da su "Toplane", pod kontrolom SDP-a, na mjesečnom niovu samo za njih trojicu izdvajale skoro 15.000 KM za klasični nerad i, kako uposlenici "Toplana", kažu „cjelodnevno ispijanje kafe“.

Pored ogromnih plaća, na račun “Toplana” i građana Kantona Sarajevo imali su pravo i na službeni mobitel, automobil i reprezentaciju.

 alt

alt

alt

Plaće Musića, Ušanovića i Delića

Preuzeto sa https://www.anticorrupiks.com/registarZaposlenih

Sve navedeno je možda i najmanji problem u odnosu na SDP-ove muljaže s ugovorima izvršnih direktora, među kojima su i navedeni.

Svojom pravnom logikom, koju poništavaju svi ugledni i objektivni pravnici, oni su ih putem konkursa za imenovanje izvršnih direktora na period od četiri godine, mimo svih zakona i procedura, primili na neodređeno vrijeme i obavezali "Toplane" da izvršne direktore, nakon prekida mandata, rasporede na radna mjesta, sa platom većom od 2.500 KM. Svojom bahatošću su ignorirali Uredbu o prijemu u radni odnos u Kantonu Sarajevo i Zakon o radu FBiH, a da i nisu dobili saglasnost Vlade KS, na čelu s tadašnjim premijerom Edinom Fortom, za prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme. Na ovaj način SDP je pokušao nanijeti milionsku štetu kroz svoje uhljepske mahinacije, a sve o trošku građana Kantona Sarajevo.

alt

Dio iz konkursa za izvršne direktore na kojem se vidi da je raspisan na mandat od četiri godine

U svim tim kriminalnim i nezakonitim radnjama spriječilo ih je novo rukovodstvo “Toplana” na čelu sa tridesetogodišnjim vršiocem dužnosti direktora Amelom Đogićem i dvadesetsedmogodišnjim v. d. predsjednika Nadzornog odbora Edhemom Imamovićem, inače kadrovima Demokratske fronte (DF) Željka Komšića, koji su istrajali na poštivanju zakonskih procedura i važećih pravnih normi.

alt

alt

alt

Sporni ugovor s bivšim izvršnim direktorom Mahirom Delićem

Odbili su stati iza kriminala i SDP-ovog pokušaja uhljebljavanja svojih kadrova i spomenute izvršne direktore nisu htjeli rasporediti bez prethodno raspisanog javnog konkursa kada se za to ukaže potreba, a u skladu s Uredbom i Zakonom, na kojem bi se isti ti izvršni direktori morali pokazati kao najbolji kandidati da bi uspostavili radni odnos s “Toplanama”.

IMAMOVIĆ I ĐOGIĆ NISU POPUSTILI POD SILNIM PRITISCIMA

Na stranu Đogića i Imamovića su stali i kantonalni inspektori rada i zaštite na radu, a kojima su se ranije obratili spomenuti izvršni direktori koji su se mimo zakona željeli domoći radnih mjesta u “Toplanama”.

Inspektori su postupili po Zakonu te konstatovali da mandat direktora i izvršnih direktora može prestati iz nekoliko razloga, među kojima je razješenje i istek mandata direktora preduzeća na čiji je prijedlog imenovan, što je bio i slučaj kod navedene trojke.

 alt

Nalaz inspekcijskog nadzora

U skladu s navedenim, jasno je da Musiću, Deliću i Ušanoviću mandat traje do isteka mandata direktora. Razrješenjem SDP-ovog direktora i njihova uloga prestaje te bi njihovo raspoređivanje na radna mjesta u “Tolanama” mimo svih propisa bilo krivično djelo.

Ovim stavom inspektori su zacementirali ispravne teze i ispravan rad nove Uprave i Nadzornog odbora "Toplana".

Bitno je napomenuti činjenicu da bi Imamović i Đogić, da su popustili pod silnim pritiscima i iste nezakonito zaposlili u “Toplane”, bez konkursa, počinili višemilionsku štetu “Toplanama”.

(S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...