MEKTIĆ O GLAVNOJ TUŽITELJICI: Gordana Tadić ima razloge da krije informacije…

Privremena istražna komisija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BIH usvojila je danas zaključak na osnovu kojeg će od Suda i Tužilaštva BiH tražiti informacije o svim slučajevima kojima se ove pravosudne institucije bave već duže vremena.

  • Društvo

  • 26. Avg. 2020  26. Avg. 2020

  • 0

Privremena istražna komisija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BIH usvojila je danas zaključak na osnovu kojeg će od Suda i Tužilaštva BiH tražiti informacije o svim slučajevima kojima se ove pravosudne institucije bave već duže vremena. Konkretno, Komisija će tražiti: ukupan broj krivičnih prijava po kojima nije otvorena istraga godinu dana nakon podnošenja, ukupan broj otvorenih istraga koje traju duže od dvije godine i ukupan broj podignutih optužnica koje nisu rezultirale prvostepenom presudom nakon dvije godine.

Prema riječima predsjedavajućeg Istražne komisije Damira Arnauta, ovo parlamentarno tijelo ima mandat da traži ovakve podatke od pravosudnih institucija. Ne želeći davati bilo kakve komentare o spremnosti pravosudnih institucija na saradnju s Komisijom, kazao je kako će sačekati da vidi hoće li biti ispoštovani ovi zaključci te da će tek tada govoriti o eventualnim narednim koracima, piše "Oslobođenje".

Za razliku od njega, član Komisije Dragan Mektić napravio je razliku između Suda i Tužilaštva BiH.

- Mislim da, što se tiče Suda BiH, neće biti problema da dobijemo tražene podatke. Uostalom, predsjednik Suda Ranko Debevec je izrazio spremnost na punu saradnju s Komisijom, pristavši i da svjedoči pred članovima Komisije. Zbog toga mislim da Sud BiH neće praviti problem u vezi s ovim zahtjevom. Što se tiče Tužilaštva BiH, odnosno glavne tužiteljice Gordane Tadić, ona je i do sada odbijala svaki vid saradnje s Komisijom. I do sada smo slali zahtjeve kojima smo tražili određene podatke, kao i pozive da svjedoči pred Komisijom, ali je ona sve to ignorisala. Komisija nema mandat da je na bilo koji način prisili da se pojavi na saslušanju. Time pokazuje da ona ne poštuje najviše zakonodavno tijelo u državi i da ima razloge da nešto krije - kazao je Mektić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...