OPASNE (GEO)POLITIČKE IGRE: Dodik ostao sam, Vučić se ogradio od povezivanja Kosova s RS-om

Kada se sagledaju potpuno suprotni interesi SAD-a i EU sa jedne te Ruske Federacije s druge strane kad se radi o pitanju statusa Kosova, pozicija Srbije u pregovorima ekstremno je složena i teška.

  • Politika

  • 26. Avg. 2020  27. Avg. 2020

  • 0

Politički analitičar Denis Čarkadžić kazao je za Vijesti.ba kako je važno da srbijanski predsjednik i opozicija u RS-u stoje na istom stanovištu po pitanju nevezivanja statusa RS-a sa Kosovom.

On je komentirao sastanak rukovodstava RS-a i Srbije u Beogradu koji je izazvao dosta reakcija u javnosti.

"Nakon što su pregovori Beograda i Prištine ponovo počeli, te najavljenim sastankom u Vašingtonu ulaze u veoma ozbiljnu fazu, smatram da je sve što s tim u vezi dolazi iz Republike Srpske sasvim očekivano, kao što su bile očekivane i današnje reakcije na to od strane predsjednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića koji je jasno ponovio da je stav Srbije apsolutno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma", kaže Čarkadžić.

On dodaje kako se time Vučić još jedom ogradio od ideje vezanja pitanja Kosova sa Republikom Srpskom sa kojom je Dodik došao u Beograd.

"U tom smislu vrlo je važno napomenuti da je na tom stanovištu stoji i opozicija u RS-u što Dodika ostavlja samog u svemu", ističe on.

Kada se sagledaju potpuno suprotni interesi SAD-a i EU sa jedne, te Ruske Federacije sa druge strane kad se radi o pitanju statusa Kosova, pozicija Srbije u pregovorima ekstremno je složena i teška, te ne vidim da Dodikovi pozivi za vezanje RS-a i Kosova u tome pomažu Vučiću, dodaje on.

„Naprotiv, iako će neki reći da ti pozivi jačaju poziciju Srbije u pregovorima, smatram da je to neutemeljeno jer nikakve šanse nema da u Vašingotonu ili Briselu takve ideje bilo ko uzme za ozbiljno“, ističe Denis Čarkadžić.

Čarkadžić smatra da stoga Dodik na ovaj način po ko zna koji put manipuliše javnošću u RS, Republici Srbiji ali i koristi momentum da se u javnosti u manjem bh. entitetu ali i Srbiji pozicionira kao veći borac za tzv. srpske interese u Regionu i od samog Vučića, forsirajući “rješenja” koja, iako nisu moguća, jesu ugodna uhu većine građana, kako RS-a tako i Srbije, zanemarujući tako njihov stvarni interes- a to je sveobuhvatno rješenje pitanja odnosa Beograda i Prištine koji bi jednom i za uvijek ovo pitanje stavilo ad-acta.

„Stoga me ne bi začudilo ukoliko, nakon današnjeg sastanka i distanciranja Vučića od ideje vezivanja Kosova i RS, predsjednik Srbije dođe na udar dijela opozicije u Srbiji ali i svih koji su na fonu takvih ideja“, kaže naš sagovornik.

Uzevši sve u obzir, Čarkadžić je mišljenja da u kontekstu pregovora između Beograda i Prištine sve što treba da se kaže iz BiH je da će BiH pozdraviti svaki napredak, kao i eventualni sveobuhvatni dogovor koji bi bio postignut u dijalogu između Beograda i Prištine, čime bi bila stavljena tačka na jedino preostalo otvoreno pitanje na zapadnom Balkanu, učinjen presudni korak ka njegovoj konačnoj stabilizaciji te stvoreni preduslovi za brži napredak Regiona u pravcu euroatlantskih integracija.

„Jer, bilo kakvo izražavanje bojazni, zabrinutosti ili straha da se BiH može dovesti u kontekst pitanja rješavanja statusa Kosova na jedan način je i priznavanje da je tako nešto moguće, čime se u određenoj mjeri daje kredibilitet i legitimitet takvim idejama, što nije u interesu naše zemlje“, zaključio je Denis Čarkadžić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...