KRIMINAL TEŽAK 125 MILIONA MARAKA: Kako je Bobar banka stvorila novu klasu milionera

Država nije reagovala, pravosuđe je ostalo i gluvo i nijemo na finansijski kriminal u Bobar banci. Lična imovina odgovornih ostala je netaknuta, a oni i dalje slove kao „uspješni menadžeri“

  • Politika

  • 26. Avg. 2020  26. Avg. 2020

  • 0

Slučaj „Bobar banke“, u kojem su za 125,5 miliona maraka oštećeni građani, javna preduzeća i privredni subjekti u BiH, godinama skuplja prašinu u ladicama državnog Tužilaštva. Za to vrijeme oni koji su uzeli novac od „Bobar banke“, a dugove nisu vratili, i danas se predstavljaju kao uspješni menadžeri. Većina njih je ugasila firme, koje su se zadužile kod propale banke, otvorili su nove, bez dugovanja, a imovinu prenijeli na duge osobe, piše Žurnal.

Među poznatim biznismenima koji su ojadili „Bobar banku“ je Goran Tomić, sin Dragana Tomića, bivšeg direktora srbijanske kompanije „Simpo Vranje“. Iz Fabrike cijevi „Unis“ Derventa izvučeno je najmanje 300.000.000 maraka, a SIPA je istragom utvrdila na koji način i putem kojih povezanih firmi je iznesen novac na račun povezanih pravnih lica i of-shore kompanija. Ova fabrika ostala je dužna „Bobar banci“ 8,6 miliona maraka, a Tomić je nedostupan pravosudnim organima BiH. Ovaj prevarant velikog kalibra godinama živi u Londonu i džetseterski troši pokradeni novac u BiH.

Prije nekoliko dana radnici derventskog “UNIS-a” okupili su ispred preduzeća, tražeći od nadležnih da okončaju njihovu agoniju i odobre program socijalnog zbrinjavanja, kako bi im bio povezan radni staž i time omogućen odlazak u penziju. Zaprijetili su radikalnijim potezima i protestima ispred zgradeVlade RS.

Braća Lijanović iz Širokog Bijega ostala su dužna „Bobar banci“ 7,8 miliona KM. O kriminalnim radnjama Lijanovića poznato je manje-više sve. Oni su hapšeni zbog malverzacija putem firme ZDI Produkt, preko koje su i podigli kredit kod „Bobar banke“ i nisu vratili ni pfeninga.

Vlasnik firme „Kriška“ iz Bijeljine Zoran Vasilić oštetio je „Bobar banku“ za više od devet miliona maraka. Potom je pokrenuo stečaj, računi te firme su blokirani, ali dug prema „Bobar banci“ nije vraćen.

Vlasnik firme „Ming- coffe“ bijeljina Marko Ostojić zadužio se kod „Bobar banke“ 7,5 miliona maraka. Novac nikad nije vratio, ali je, kao i većina „uvaženih“ menadžera, koji su „Bobar banku“ zavili u crno, ugasio svoju firmu i tako „počistio“ dugovanja“.

Cjelokupan tekst možete pročitati na ovom linku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...