VELIKO IZNENAĐENJE KOREJSKE AUTOINDUSTRIJE: Hyundai polaže nade u Ioniq 3, želi postati globalni lider u električnim automobilima

Južnokorejska marka nada se da bi pristupačni električni model Ioniq 3 mogao da donese prekretnicu i učini baterijske automobile daleko popularnijima. 

  • Auto

  • 27. Avg. 2020  27. Avg. 2020

  • 0

Hyundai se definitivno ne šali u vezi s električnim vozilima. Riješeni su da postanu globalni lider na ovom polju, a nedavno su objavili da će u te svrhe formirati i poseban podbrend – Ioniq. Jedan od modela Ioniqa nosit će oznaku “3” i radit će se o malom krosoveru.

Južnokorejska marka planira da do 2025. godine plasira ukupno 16 novih električnih automobila te da uveća prodaju ovakvih modela na 500.000 jedinica godišnje. To je, grubo rečeno, više od 10 posto od broja prodatih Hyundaijevih automobila na globalnom nivou 2019. godine.

Očekuje se da Ioniq 3 stupi na scenu tek poslije 2022. ili 2023. godine. Po svemu sudeći, bit će to pametan potez Hyundaija, jer će se tada tržište električnih modela dovoljno uvećati pa će biti moguće računati na mnogo veći broj prodatih primjeraka.

Osim toga, Hyundai je nučio lekciju sa modelom Kona Electric. Ovakva baterijska Kona doživjela je uspjeh na brojnim tržištima širom svijeta te, poučeni ovim iskustvom, Korejci planiraju da Ioniq 3 bude nastavak uspješnih poduhvata s električnim krosoverima manjih gabarita.

No, diverzifikacija baterijske game traži i uvećavanje proizvodnih kapaciteta. Posljednji podaci kažu da će Hyundai izgraditi novu fabriku u Singapuru, specijalno za proizvodnju električnih vozila. Ovaj pogon trebalo bi da bude u stanju da proizvede oko 30.000 električnih automobila, od čega će između 5.000 i 7.000 biti namijenjeno za lokalno tržište, odnosno za kupce u Singapuru.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...