O NJOJ SE PRIPREMA VELIKI FILMSKI SPEKTAKL: Ko je bila Griselda, kraljica kokaina, hladnija i od Escobara

Pjevačica želi ostvariti taj projekt već godinama, jer je oduvijek fascinirana pričom o “zloglasnoj, ambicioznoj i hladnoj” Blanco.

  • Jeste li znali

  • 27. Avg. 2020  27. Avg. 2020

  • 0

Na ulazu u mesnicu u elitnoj četvrti El Poblado kolumbijskog grada Medellina 12. septembra 2012. godine ubijena je 69-godišnja žena. Ubica, muškarac koji je na ulici parkirao motor, ispalio je dva metka prema njoj. Pogodio ju je u glavu i u rame pa mirno odšetao do motora i izgubio se u prometu. Mlada, trudna žena, snaha ubijene, izišla je iz automobila u kojem ju je čekala i na prsa umiruće žrtve stavila Bibliju.

Policija nikad nije utvrdila ko je ubio bogobojaznu, stariju gospođu. Ipak, čim se doznalo ko je žrtva, bilo je jasno da kandidata za ubicu ima mnogo i da će to okrutno ubistvo postati “zaboravljeni slučaj”. Uz torbu sa 175 dolara vrijednim mesom za obiteljski ručak, skončala je Griselda Blanco, La Madrina, jedna od najzloglasnijih žena globalnog kriminalnog podzemlja.
Životnu priču Griselde Blanco sada se sprema ispričati Jennifer Lopez.

Pjevačica i glumica želi ostvariti taj projekt već godinama, jer je, kako je izjavila, oduvijek fascinirana pričom o “zloglasnoj, ambicioznoj i hladnoj” Blanco. Film "Godmother" je trebao biti snimljen još 2016. za HBO, ali nakon odustajanja, prava na njega kupio je STX. Ovih dana objavljeno je da je Jennifer napokon pronašla i reditelja, iskusnog Reeda Morana, koji je radio “Sluškinjinu priču” i “Meadowland”. U timu je, navodno, i oskarovac William Monahan, scenarist filma “Pokojni”. On bi trebao preraditi scenarij koji su napisali Terry Winter (“Vuk s Wall Streeta”) i Regina Corrado (“Deadwood”). Producenti će, osim J. Lo, biti njezini stalni bliski saradnici Elaine Goldsmith-Thomas i Benny Medina.

Džeparenje i prostitucija

Neće to biti prva ekranizacija života Griselde Blanco - Catherine Zeta-Jones glumila ju je u biopicu “Godmother”, koji je 2018. godine snimio "Lifetime". Bila je tema i dva dokumentarca “Cocaine Cowboysa” (2006.) i “Cocaine Cowboysa 2” (2008.) koji govore o narkoratu u Miamiju tokom sedamdesetih i osamdesetih godina 20. stoljeća, u kojem je Blanco bila jedan od najvažnijih igrača. “Kokainsku kumu”, “narkokumu”, “kraljicu kokaina” i “crnu udovicu” spominjali su reperi u svojim pjesmama, a na nju se referiraju u valjda svakoj od televizijskih serija (karteli i narkomafija su već godinama trendovske teme, posebno u SAD-u) s temom droge. Dovoljno je samo spomenuti "Netflixov" “Narcos”.

A materijala o Griseldi ima toliko da bi se moglo snimati decenijama. Njezina je životna priča takva da filmašima nisu potrebna ni preuveličavanja koja su se pojavila tokom godina. Već su dokazano tačni detalji iz njezinog života toliko nevjerovatni, bizarni, čak suludi da se čine kao izmišljotina nadobudnog pisca.

Rođena u Cartageni, u Kolumbiji, 15. februara 1943. godine, Griselda Blanco Restrepo nije baš dobila sjajne životne karte: majka, prostitutka i alkoholičarka, zlostavljala ju je, a kasnije su je zlostavljali i majčini partneri. Imala je tri godine kada su se ona i majka preselile u Medellin, gdje se mala Griselda brzo uključila u život na ulicama bijednog kvarta. Zemlju je razorio strašan građanski rat, a Blanco i druga djeca su se zabavljala kopajući grobove za mrtve.

Prema različitim izvorima, vrlo rano se počela baviti džeparenjem i prostitucijom, a navodno je sa 11 godina prvi put ubila. Otela je dječaka iz bogate četvrti, a kada obitelj nije platila otkupninu, Griselda ga je ubila. Pobjegla je od kuće kao 16-godišnjakinja, jer više nije mogla trpjeti zlostavljanje.

Krajem šezdesetih, kada je zloglasni medelinski kartel, predvođen Pedrom Escobarom, počeo ozbiljno širiti svoje pipke na sjevernoamerički kontinent, a kolumbijski kokain zapljusnuo Istočnu i Zapadnu obalu SAD-a, Blanco je već bila dio ekipe. Po nekim pričama koje je teško provjeriti, bila je pulenica šest godina mlađeg narkobosa Pabla Escobara, kojeg je poznavala od djetinjstva na ulicama Medellina.

Dobre ideje (barem u svijetu zločina) donijele su Griseldi visoke pozicije u kartelu. Bila je prva žena koja je u toj kriminalnoj organizaciji uspjela probiti stakleni strop i popeti se na sami vrh. Njoj se pripisuje zamisao o egzekucijama protivnika sa motora u pokretu, angažiranje žena kao “mula” za prenošenje droge te ideja (i realizacija) šivanja specijalnog donjeg rublja za lakši šverc kokaina.

Kada se sedamdesetih godina s lažnim pasošem preselila u New York, njezino je ime već bilo itekako poznato u svijetu kriminala, ali i drugoj strani. Američka Agencija za borbu protiv droge DEA dugo joj je bila na tragu: 1975. godine američke vlasti su uspjele zaplijeniti 150 kilograma kokaina, a Blanco i više od 30 njezinih saradnika optuženi su za udruživanje za prodaju droge. Uspjela je pobjeći u Kolumbiju, ali nije dugo izdržala u domovini. Vratila se, opet ilegalno, u SAD, u Miami.

Kad god se govori i piše o njoj, obavezno se navode jezive brojke: tokom svoje kriminalne karijere bila je povezana s više od 200 slučajeva ubistava (iako neki izvori tvrde da je realna brojka “samo” 40), zbog droge, borbe za moć i novca ili jednostavno - zbog osvete. Među njezinim žrtvama su njezina tri supruga pa joj je odatle i nadimak “Crna udovica”. Prvog, sitnog krivotvoritelja Carlosa Trujilla upoznala je kao tinejdžerica i s njim dobila tri sina. Dixon, Uber i Osvaldo ubijeni su prije nego što su napunili 30 godina u Kolumbiji, gdje su bili protjerani iz SAD-a zbog kriminalnih radnji.

Supruga Carlosa je ona dala ubiti zbog “poslovnih nesuglasica”. Kasnih šezdesetih udala se za dilera Alberta Brava i s njim se preselila u New York. On je formalno bio vlasnik firme za uvoz tekstila koja je, ustvari, bila paravan za šverc droge i u kojoj su se šivale famozne gaće i grudnjaci s džepićima u koje se moglo sakriti i po nekoliko kilograma kokaina. S Bravom se obračunala na parkingu jednog kluba u Bogoti, opet zbog posla. On i šest tjelohranitelja su ubijeni, a ona je preživjela ranjavanje u trbuh.

Rat zbog droge u Miamiju

S trećim suprugom Dariom Sepulvedom vjenčala se kada se vratila u Miami i s njim dobila sina Michaela Corleonea. Sepulveda se 1983. godine odlučio vratiti u Kolumbiju, a nakon svađe oko starateljstva nad Michaelom, oteo je dječaka i odveo ga sa sobom. Blanco je platila ubicu i Michael je došao živjeti s njom.

Život u Miamiju bio je sjajan - upravljala je nepreglednim kriminalnim carstvom i bila jedan od glavnih aktera poznatog “rata zbog droge” u Miamiju, tada gradu s najviše nasilja u SAD-u. Gradske vlasti, policija i sudstvo, specijalne jedinice, DEA nisu mogle suzbiti nevjerovatno nasilje povezano s narkomafijom. S jedne strane bili su policajci sa pištoljima, s druge Griseldina ekipa s automatskim puškama. Na vrhuncu priče, njezina narkomreža prostirala se preko SAD-a i lifrala oko 1.500 kilograma kokaina mjesečno, vrijednih 80 miliona dolara.

Ubistva je naručivala, ali kao svaki pravi sociopat, nije se libila vlastitom rukom okončati tuđi život. Samu sebe nazvala je “suosjećajnom” nakon što ju je jedan muškarac molio da ga ne sasiječe mačetom. Ona ga je, dobra duša, upucala iz pištolja.
Odležala je 19 godina u zatvoru

Među žrtvama njenih ubica (ili nje same) su i četverogodišnje dijete, striptizete za koje je sumnjala da spavaju s njezinim suprugom, otac djevojke koja je prekinula s njezinim sinom... Pričalo se da je na stalnom angažmanu imala iznimno opasnu bandu Los Pistoleros te da je s njima imala dogovor da joj nakon ubistva obavezno donesu trofej, prst ili uho žrtve.

Živjela je u neviđenom luksuzu i voljela je sebi ugađati. Krvavi novac trošila je na fine stvari, poput nakita koji je nekad pripadao Eviti Peron ili na ergelu skupocjenih automobila. Svi spominju i fini servis za čaj iz kojeg su nekad pili članovi britanske kraljevske porodice... Obožavala je gangsterske filmove, a koliko je voljela “Kuma”, dokazala je i nadjenuvši sinu ime Michael Corleone. Bila je biseksualka, u svom domu, gdje je živjela s njemačkim ovčarom imena Hitler, organizirala je orgije, a gosti su na ulazu u kuću za sreću mogli pogladiti njezinu bistu.

I sama je posezala za robom koju je prodavala pa je, kako tvrde neki izvori, bila zakačena na “Bascuo”, jednu vrstu sirovog kokaina koji se puši, a izaziva jaku ovisnost. To je dodatno pridonijelo njezinom nekontroliranom ponašanju.

Savršen svijet “kume” počeo se rušiti 1984. godine. Policija joj možda nije mogla ništa, ali njezinim kriminalnim suparnicama dojadilo je gledati kako postaje sve moćnija pa je, nakon nekoliko pokušaja atentata i glave ucijenjene na četiri miliona dolara, Griselda spremila stvari i pobjegla u Kaliforniju. Živjela je povučeno, u predgrađu Los Angelesa.

Skrivanje u kojem je oduvijek bila vješta, ipak nije pomoglo. Agenti DEA-e bili su joj na tragu. Dva dana nakon 42. rođendana Griselda Blanco uhapšena je u svom domu. Kada su agenti upali u kuću, ona je sjedila na krevetu i čitala Bibliju. Dobila je 15 godina zatvora, ali je i iza rešetaka, navodno, uz pomoć sina Michaela nastavila voditi biznis.

Iako je javni tužilac u Miamiju uspio prikupiti dovoljno dokaza da je optuži i za tri ubistva, slučaj je propao zbog tehničkih nepravilnosti. Naime, glavni svjedok optužbe i sekretarica u uredu tužioca imali su ljubavnu aferu. Tako je Griselda odsjedila 19 godina u američkom zatvoru, a kada je 2004. godine puštena, protjerali su je u Kolumbiju.

Sin snimio reality “Cartel-crew”

Živjela je u El Pobladu, finoj četvrti u kojoj se izmjenjuju luksuzni neboderi i obiteljske vile, sa mnogo zelenila i parkova, zgodnih restorana, trgovina i obrta. Stanari su diskretni, o imenima se ne govori, sigurnost je vrhunska. Medellin se jako promijenio. Već dvije decenije grad nije na popisu najopasnijih na svijetu kojima je vladao u vremenima kada su Griselda i Escobar bili na vrhuncu.

Jedan od svjedoka njezinog ubistva novinaru "Miami Heralda" koji je došao u Medellin da napiše priču o ubistvu strašne kraljice kokaina, rekao je kako je najčudnije što se ubistvo nije dogodilo mnogo prije. Jer, iako su je godine promijenile i 152 centimetra visoka La Madrina jako se udebljala i postala gotovo neprepoznatljiva, oni kojima je stala na žulj, morali su biti svjesni da je tu. Ulicama je išla bez zaštitara, kupovala u lokalnim dućanima, živjela običnim životom.

Slično je reagirao i američki tužilac s Floride Stephen Schlessinger, koji ju je više puta u medijima opisivao kao psihopatkinju. Njega je vijest o Griseldinoj smrti iznenadila. S obzirom na neprijatelje koje je imala, on i njegove kolege smatrali su da je već godinama mrtva, a ne da će je prošlost sustići na vratima mesnice. Iz kolumbijske policije, pak, medije su obavijestili kako se protiv nje u vrijeme smrti nije vodila nikakva istraga te kako nije bilo dokaza da je u posljednjih osam godina bila uključena u bilo kakve kriminalne aktivnosti.

Malo je onih koji žale za Griseldom Blanco. Na tom kratkom popisu prvi je Michael (40), jedini preživjeli član njezine uže porodice, koji još živi u Miamiju. Iako je imao sukoba sa zakonom, trudi se da izgradi drugačiji imidž. Ima svoj modni i lifestyle brend "Pure Blanco". On je i jedna od zvijezda reality serije “Cartel Crew”, koju je prošle godine počeo snimati kanal VH1. Pristao je učestvovati u serijalu u kojem se pojavljuju ljudi porodično povezani s kartelima u Miamiju i koji pokušavaju živjeti “normalnim životom”. U intervju za magazin "People" priznao je kako mu je smrt majke preokrenula život.

- Recimo da sam 33 godine bio kriminalac - kazao je.

- Kada su me nazvali i rekli mi da je majka ubijena, shvatio sam da je naš život u kartel stilu gotov. Morao sam odlučiti kako dalje. Morao sam se promijeniti i postati drugačija osoba da bih prekinuo te veze. Morao sam to napraviti da svojoj djeci pružim drugačiji život.

Rekao je da mu je nije bilo lako promijeniti se te da mu je i danas teško.

- Bio sam mamin sin. Moja majka je bila moja najbolja prijateljica, moja braća su bila moji najbolji prijatelji. Shvatio sam da je sada, kada su svi moji najdraži umrli, došlo vrijeme da sve to zaboravim - objasnio je.

Kako on ne može u Kolumbiju, majčin grob umjesto njega posjećuju drugi ljudi - nose joj cvijeće, fotografije i bočice omiljenog parfema, a on s njom razgovara, u suzama, preko videopoziva. Proklinje njene ubice, govori koliko mu nedostaje. I prodaje majice sa slikom La Madrine i natpisom “Boss Like Griselda”.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...