BURA U ISTOČNOM MEDITERANU PRIJETI KATASTROFOM: Erdogan na zajedničku vojnu vježbu Grčke, Francuske, Italije i Kipra odgovara vježbom turske mornarice početkom septembra!

Turska je danas službeno najavila kako će 1. i 2. septembra održati pomorske vojne vježbe na prostoru istočnog Mediterana.

  • Svijet

  • 27. Avg. 2020  27. Avg. 2020

  • 0

Turski predsjednika Recep Tayyp Erdogan izjavio je danas kako je njegova zemlja "spremna platiti cijenu" za očuvanje svojih pomorskih prava. "Dobit ćemo ono što zaslužujemo u Mediteranu, Egejskom moru, Crnom moru. Mi ne pretendiramo na tuđu teritoriju, ali nećemo dati našu. Odlučni smo u namjeri da učinimo sve što je potrebno kako bismo zaštitili svoj suverenitet i svoje interese, spremni smo djelovati politički, ekonomski i vojno", poručio je Erdogan.

Turska je danas službeno najavila kako će 1. i 2. septembra održati pomorske vojne vježbe na porstoru istočnog Mediterana.

Podsjetimo, Turska i Grčka, obje članice NATO saveza, već su neko vrijeme u otvorenom sukobu oko podmorja i energetskih resursa koji se tamo nalaze. Obje zemlje svojataju ovu izuzetno energetski bogatu teritoriju.

Erdoganova najnovija izjava smatra se reakcijom na jučerašnju najavu grčkog premijera Kyriakosa Mitsocakisa da će njegova zemlja uskoro proširiti teritorijalne vode u Jonskom moru, na šta, prema njegovim riječima, ima suvereno pravo. Riječ je o potencijalno krajnje opasnoj namjeri s obzirom na to da je Turska ranije najavila da bi takav potez Grčke mogao biti povod za rat.

Mitsotakis insistira na tome da Grčka svoju pomorsku granicu proširi na 6 do 12 nautičkih milja. Jonsko more se proteže od grčke zapadne obale pa sve do istočne obale Italije. Mitsotakis namjerava vrlo skoro da takvu odluku svoje vlade uputi u parlament.

Podsjetmo, nedavno je Grčka potpisala sporazum o pomorskim granicama s Italijom i Egiptom. Italija i Egipat drže stranu Grčke u ovoj napetoj situaciji s Turskom, a na strani Grčke je i Francuska. Tokom jučerašnjeg dana, Italija, Francuska, Grčka i Kipar započele su pomorske vojne vježbe južno od Kipra, poslavši na taj način poruku Turskoj.

Predsjednik Turske Erdogan je najavom vojnih vježbi svoje mornarice pokazao da je razumio poruku koja je upućena njegovoj zemlji. Turska je još 1995. godine usvojila rezoluciju prema kojoj bi jednostrano širenje grčkih teritorijalnih voda bilo "casus belli" - povod za pokretanje rata.

(S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...