VELIKI OBRAT, KINEZI UCJENJUJU DODIKA: Neće više da grade autoput Banja Luka - Prijedor, sada traže...

Šandong haj spid grup` je kompanija u državnom vlasništvu Kine koja ima međunarodni kreditni rejting “A”, a čija vrijednost se procjenjuje na 150 milijardi američkih dolara.

  • Ekonomija

  • 28. Avg. 2020  28. Avg. 2020

  • 1

Član Predsjedništva i delegacija Vlade Republike Srpske razgovarali su danas sa predstavnicima kineske kompanije „Shandong Hi-Speed Group“. Nakon sastanaka saopšteno je da su Kinezi u igri za gradnju autoputa Vukosavlje-Rača, bez spominjanja zašto ne poštuju rokove iz ugovora o gradnji dionice Banjaluka-Prijedor, prenosi CAPITAL.

Nakon sastanka sa Miloradom Dodikom saopšteno je da je sa zamjenikom direktora kineske kompanije Meng Janom razgovarano o nastavku saradnje u oblasti infrastrukture.

„`Šandong haj spid grup` je kompanija u državnom vlasništvu Kine koja ima međunarodni kreditni rejting “A”, a čija vrijednost se procjenjuje na 150 milijardi američkih dolara. Dodik je zahvalio predstavnicima ove kompanije i na donaciji medicinskih sredstava koju je ta kompanija uputila Republici Srpskoj neposredno po izbijanju epidemije virusa korona“, prenijela je agencija Srna.

​Iz Vlade RS su bili rječitiji i istakli su da je Višković sa delegacijom kineske kompanije razgovarao o mogućnostima saradnje u različitim projektima izgradnje i modernizacije putne infrastrukture, pri čemu je delegacija kompanije „Shandong Hi-Speed Group Co. Ltd.“ izrazila zainteresovanost za učešće u izgradnji dionioce autoputa od Vukosavlja do Rače.

„Premijer Višković istakao je da je izgradnja autoputa koji će povezati Banja Luku i Beograd strateški prioritet Vlade Republike Spske, te pozdravio zainteresovanost kineske kompanije da učestvuje u izgradnji dionice od Vukosavlja do Rače. Na sastanku je dogovoreno da će razgovori o ovom, kao i o drugim potencijalnim projektima, biti nastavljeni u narednom periodu“, navedeno je u saopštenju iz Vlade RS.

Osim Viškovića, sastanku su prisustvovali i ministar saobraćaja i veza Đorđe Popović, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, ministar finansija Zora Vidović i direktor „Autoputeva Republike Srpske” Dušan Topić.

Posjećamo, Ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Banjaluka – Prijedor potpisali su ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić i Jang Sju, generalni direktor kompanije „SDHS-CSI BH“, koja je u Banjaluci registrovana kao predstavništvo kineske kompanije “China Shandong Inernational Economic & Technical Cooperation Group”. Ta kineska kompanija u sastavu je „Shandong Hi-Speed Group“.

Iako Kinezi nisu ispunili četiri uslova u dosadašnjem trajanju ugovora o koncesiji za autoput Banjaluka – Prijedor, Vlada Republike Srpske opet im je u julu progledala kroz prste i produžila rok za izradu neophodne dokumentacije za početak gradnje tog puta.

Naime, rok da Kinezi završe idejni projekat, da pribave lokacijske uslove, završe procjenu uticaja na životnu sredinu i izrade studiju izvodljivosti, kao i da definišu određene priloge Ugovora o koncesiji, istekao je 13. decembra prošle godine.

Pošto rok nije ispoštovan, Vlada im je, dan prije isteka roka, izašla u susret i dala novi rok. Ni taj rok, koji je bio do 13. juna ove godine, nije ispoštovan. U julu je Kinezima dat novi rok, do 30. septembra ove godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...