REAKCIJA KOMŠIĆA I JOVANOVIĆA: “Crna Gora nije pokrajina u sastavu Srbije već je odabrala svoj put…”

Komšić i Jovanović, su kazali kako kontinuirani napadi na Crnu Goru traju od njenog izbora da postane nezavisna i slobodna zemlja 2006. godine te da to predstavlja put koji nacionalistički i ekstremni krugovi u Beogradu i Moskvi ne mogu prihvatiti.

  • Politika

  • 29. Avg. 2020  

  • 0

 Član Predsjedništva BiH Željko Komšić (DF) i Čedomir Jovanović, predsjednik Liberalno demokratske partije (LDP) u svojoj zajedničkoj izjavi su kazali da se parlamentarni izbori u Crnoj Gori, zakazani za sutra (30.08.), dešavaju u atmosferi i ambijentu koji mogu ugroziti suverenitet države. Kako su naveli Komšić i Jovanović, kontinuirani napadi na Crnu Goru traju od njenog izbora da postane nezavisna i slobodna zemlja 2006. godine te da to predstavlja put koji nacionalistički i ekstremni krugovi u Beogradu i Moskvi ne mogu prihvatiti.

"Odluka Crne Gore da postane članica NATO saveza i njena želja, ali i rad na tome, da bude prva sljedeća članica Evropske unije, postala je opasnost za paralelne službe sigurnosti, zločinačka udruženja i kriminalne strukture u njenom okruženju, koja koriste svaku priliku da onemoguće njen napredak i stabilnost. Nakon donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, Srpska pravoslavna crkva postaje neskriveni politički činilac i preuzima zvanično ulogu opozicije u ovoj zemlji, čime zloupotrebljava svoju ulogu i položaj u društvu. Nesporni princip sekularnosti (odvojenost države i crkve), prestao je važiti kada je svećenstvo SPC pristalo biti ključna politička snaga višemjesečnom rušenju ideje o evropskoj Crnoj Gori. Navodna briga za sopstvenu imovinu i status je preslab alibi kojim se ne može sakriti namjera da se reafirmišu politički ciljevi zločinačke politike koja nas je sve dovela na ivicu propasti 90-ih", kazali su.

Naglasili su da od tog perioda u Crnoj Gori traje vanredno stanje koje je dostiglo vrhunac pred parlamentarne izbore u kojima su vladike zamijenile opozicione lidere, a politički život postao prostor u kojem se proklinju svi oni koji drugačije misle.

"Umjesto jasnog ograđivanja od ovakvih poteza, osuda istih i stava da se ne miješamo u izbore u drugoj zemlji, svojim postupcima možemo postati saučesnici retrogradnih snaga u Srbiji u djelovanju protiv svog susjeda. Neprihvatljivo je ponašanje, kako pojedinaca iz vlasti, nosioca najvažnijih državnih i stranačkih funkcija u Beogradu i Banjoj Luci, tako i predstavnika opozicije, ali i najviših vlasti Srpske pravoslavne crkve i njenih najvažnijih tijela, gotovo svih medija u Srbiji, njihovih finansijera, grupa i udruženja koja, po ko zna koji put hoće da vrate cjelokupna društva u vrijeme 90-ih, vršeći neprekidne napade na crnogorski suverenitet, sve pod plaštom navodne zabrinutosti za ugrožene Srbe u drugoj državi. Zato se moramo jasno i glasno da suprotstaviti djelovanju onih snaga koje su već jednom proizvele ratove na Balkanu. Jasno je da je danas njihov cilj nije samo rušenje Crne Gore, već i Srbije, BiH kao i mira u čitavom regionu", istakli su.

Komšić i Jovanović su naglasili da Crna Gora nije pokrajina u sastavu Srbije već da je odabrala svoj put s vlastitim interesima i uvjerenjima te da kao takva zaslužuje poštovanje i ugled među građanima, piše Klix.

"Ona svoje izbore održava u skladu s propisima i zakonima koji su važeći na njenoj teritoriji, ima prava da bira vlast koju želi, a svaki politički subjekt koji djeluje na prostoru Crne Gore je slobodan izraziti stav kroz kandidaturu i biti biran. Kao pojedinci koji su zainteresovani za budućnost regiona u kojem živimo i radimo, osuđujemo svaki pokušaj destabilizacije Crne Gore koji dolazi sa već dobro poznatih adresa i odredišta. Podržavamo Crnu Goru na njenom putu u Evropsku uniju, njeno članstvo u NATO savezu, kao i njenu želju da na miran i dostojanstven način učestvuje u rješavanju zaostalih sporova u našem regionu. Zrelost koju je Crna Gora pokazala u posljednjih više od dvije decenije, putokaz koji trebaju slijediti ostale države i društva i zbog toga naša podrška ide nastavku ovakve politike, ne miješajući se u suvereno pravo biranja crnogorskih državljana", poručili su.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...