PLENKOVIĆ PORUČIO SRBIJI: "Konkretizirajte svoje političke poruke, dajte nam podatke i informacije o..."

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković zajedno s ministrima i saborskim zastupnicima te obiteljima nestalih osoba, kojih Hrvatska potražuje 1.869, učestvovalo je na obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba koji se prvi put u Hrvatskoj slavi kao spomendan za osobe nestale u Domovinskom ratu i na Konferenciji o nestalim osobama u Domovinskom ratu, javlja Anadolu Agency (AA). 

  • Regija

  • 30. Avg. 2020  

  • 0

Premijer Andrej Plenković zahvalio je svim udruženjima koje se bave pronalaskom nestalih u Domovinskom ratu kao i ministru branitelja Tomi Medvedu koji je u svom četverogodišnjem djelovanju, ocijenio je, zalaganjem doveo do novih identifikacija i otkrića.

„Želim podsjetiti da smo od Domovinskog rata do danas pronašli 82 posto nestalih osoba u Domovinskom ratu, što je, kada se gleda usporedba s drugim ratovima i sukubima, visok postotak. No, još 1.869 ljudi i njihove obitelji čekaju da pronađemo informacije o sudbinama njihovih najmilijih i upravo ta činjenica naša je i obaveza i zadaća da to učinimo u razdoblju koje je pred nama. Tražit ćemo, prije svega, od institucija Srbije, tamo ima više podataka, kako doći do informacija koje obitelji nestalih traže već tridesetak godina“, izjavio je premijer.

Na pitanje novinara kako ocjenjuje poruku koja je poslana dolaskom Verana Matića, izaslanika za nestale osobe predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na komemoraciju za srpske žrtve u Gruborima, Plenković je poručio:

„Mislim da je to dobro i da su njegove poruke, u konačnici ovo što je u medijima kazao, upravo taj dio ohrabrujućih signala. Želimo da se ta politička poruka konkretizira u konkretna djela, a to su podaci i informacije, prije svega, iz arhiva koji tamo postoje, prije svega, vojnih, a isto tako podaci onih koji znaju što je bilo s primarnim, a potom i sekundarnim grobnicama“, rekao je Plenković.

Naglasio je kako je svaka suradnja koja bi mogla dovesti do informacija dragocjena te kako je dobrodošla međuresorna, ali i međunarodna suradnja na ovom pitanju.

Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, poručila je kako očekuje da će poruke koje su obitelji nestalih poslali „potaknuti sve one koji nisu ovdje da daju sve od sebe kako bi obitelji nestalih ostvarile svoje pravo na istinu, a nestale osobe pravo na identitet“.

(SB / AA)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...