TAKVA APOKALIPSA SE NE PAMTI: Razorni zemljotres srušio je sve stambene zgrade i podigao valove više od 12 metara. U nekoliko minuta poginulo je više od 140.000 stanovnika…

"Slobodna Bosna" donosi novu priču iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 01. Sep. 2020  01. Sep. 2020

  • 0

Naša današnja priča vraća nas u davnu 1923. godinu, kada je japanske gradove Tokio i Yokohamu pogodio razorni zemljotres magnitude 7,9.

Zamljotres se dogodio oko podne 1. septembra 1923. godine.

Procijenjeno je da je broj poginulih premašio 140.000 ljudi.

Više od polovice zidanih zgrada i jedna desetina armiranobetonskih konstrukcija u regiji se srušilo. Na stotine hiljada kuća bilo je srušeno ili spaljeno u požaru koji je uslijedio nakon zemljotresa. Pomjeranje tla je stvorilo cunami koji je dosegao 12 metara visine u Atamiju u zaljevu Sagami, gdje je uništio 155 kuća i usmrtio 60 ljudi.

Jedini usporedivi japanski zemljotres u 20. stoljeću bio je onaj u Kōbeu 17. januara 1995., kada je oko 6.400 ljudi poginulo usljed požara i klizišta u obližnjem gradu Nishinomi.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...