DUŠANKA MAJKIĆ PUNA SEBE NAKON ODLUKE PARLAMENTARNE KOMISIJE DOMA NARODA: „Ne može Damir Arnaut odlučivati šta je ustavno, a šta nije…“

Paket prijedloga zakona koji su išli u pravcu smanjenja primanja zvaničnika u institucijama BiH usljed pandemije koronavirusa pao je u ponedjeljak na sjednicama komisija Doma naroda Parlamenta BiH, jer nije u skladu s Ustavom, a pojedinci tvrde i da je u pitanju samo predizborna priča.

  • Politika

  • 01. Sep. 2020  01. Sep. 2020

  • 0

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamenta BiH ocijenila je u ponedjeljak da Prijedlog zakona o vanrednim mjerama štednje u institucijama BiH usljed pandemije Covida-19, koji je, na prijedlog poslanika Damira Arnauta usvojen na sjednici Predstavničkog doma u julu, nije usaglašen s Ustavom i pravnim sistemom BiH.

Prijedlogom je predviđeno da u institucijama bude zabranjeno korištenje sredstava za reprezentaciju do kraja ove godine, da se ukine pravo na regres, jubilarne nagrade te naknade za obrazovanje i stručno usavršavanje. Podrazumijeva i da se svim zvaničnicima i zamjenicima do kraja ove godine ukinu stimulacija, topli obrok, naknada za prekovremeni rad, noćni rad i rad u vrijeme praznika, kao i naknada za odvojeni život, službeno putovanje, prijevoz te otpremnine za odlazak u penziju.

Prema računici predlagača, time bi se uštedjela skoro tri miliona maraka, a negativno mišljenje komisije dobio je i Prijedlog zakona o obaveznim doprinosima zvaničnika u institucijama BiH za borbu protiv pandemije Covida-19 na način da tokom ove godine izdvajaju 20 posto od plate u poseban fond za borbu protiv koronavirusa, jer je utvrđeno da je u ovom zakonskom prijedlogu uočeno mnogo nepravilnosti i grešaka.

Sličan odgovor na predložene zakone uslijedio je i na sjednici Komisije za finansije i budžet Doma naroda. Ni ta komisija nije podržala principe prijedloga zakona o obaveznim doprinosima zvaničnika za borbu protiv pandemije Covida-19 i prijedloga o vanrednim mjerama štednje u institucijama BiH zbog pandemije, čiji je predlagač Predstavnički dom.

Predsjedavajuća te komisije Dušanka Majkić istaknula je za “Glas Srpske” da se može protumačiti da su prijedlozi upućeni u proceduru zbog izbora i da bi svima trebalo da bude jasno da se primanja, kako je definisano Ustavom, ne mogu mijenjati dok traje mandat.

- Zakoni se ne mogu ovako donositi. Za neke nije obezbijeđena ni potrebna podrška. Ne možemo raditi napamet. Jasno je da nema spremnosti da se o ovim pitanjima ozbiljno govori, a opozicione partije jurišaju na sve, a ti i takvi ne postignu ništa - rekla je Majkić.

Reagirajući na tvrdnje da se ovim potezima ponovo pokazalo da nema volje da se stane ukraj visokim primanjima, naglasila je da u Ustavu BiH stoji da nema promjena u toku mandata i da je to, jednostavno, tako.

- Ne može Damir Arnaut odlučivati šta je ustavno, a šta nije. Dok god se u Ustavu to ne promijeni, tako je. Kada se to bude rješavalo, to treba da radi Savjet ministara BiH - zaključila je Majkićka.

O ovim prijedlozima, s negativnim mišljenjima komisija, treba da bude riječi na sjednici Doma naroda koja je zakazana za danas.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...