PROCURIO VIDEO: NASA testirala motore svoje nove rakete za put na Mjesec, ali to je tek početak...

NASA-in sistem raketnih potisnika SLS, koji bi trebao biti osnova misije Artemis, testiran je prvi put na testnom polju u Utahu.

  • HiTec

  • 04. Sep. 2020  04. Sep. 2020

  • 0

Misija Aretmis, kojom se NASA planira vratiti na Mjesec, ali i odvesti astronaute na Mars, još je u ranoj fazi razvoja, ali su određeni dijelovi tehnologije potrebni za novu raketu SLS (Space Launch System) već spremni. Jedan od njih je prvi put u punoj snazi testirani raketni potisnik Flight Support Booster (FSB-1), koji će biti ključni dio prvog stepena rakete SLS.

NASA je ovaj potisnik testirala na poligonu u Utahu, a statični test paljenja raketnih motora trajao je dvije minute – otprilike koliko će raketi trebati za lansiranje i ulazak u atmosferu. SLS će imati dva ovakva potisnika, a zajedno sa središnjim stepenom rakete, trebao bi biti najsnažnija raketa ikada izrađena za svemirska putovanja.

Testirani prototip potisnika, veličinom jednakih onima koji će se ugrađivati na SLS, izradio je Northrop Grumman. Primarni cilj bio je testirati nove materijale iskorištene u izradi raketnih motora. Pokusno paljenje motora, kakvih se u razvoju rakete ne događa mnogo, prošlo je očekivano dobro, a NASA kaže da će podatke dobivene tokom testa iskoristiti za daljnji razvoj potisnika.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...