PANIKA U LIBANU: Vojska objavila da je u bejrutskoj luci pronađeno još amonijevog nitrata...

Vojska je saopćila da su njeni inžinjeri, na zahtjev odjela lučke carine, pregledali četiri kontejnera u blizini ulaza broj devet, prenosi državna novinska agencija NNA.

  • Svijet

  • 04. Sep. 2020  04. Sep. 2020

  • 0

Libanska vojska objavila je da je pronašla još četiri tone eksplozivnog amonijevog nitrata u blizini ulaza u bejrutsku luku, gdje se prošlog mjeseca dogodila velika eksplozija.

Vojska je saopćila da su njeni inžinjeri, na zahtjev odjela lučke carine, pregledali četiri kontejnera u blizini ulaza broj devet, prenosi državna novinska agencija NNA.

"Otkriveno je da sadrže četiri tone i 350 kilograma amonijevog nitrata", piše u saopćenju, prenosi agencija DPA.

Bejrut je 4. augusta pogodila masovna eksplozija tog spoja, koji se koristi kao umjetno gnojivo i kao eksploziv, koji je bez poštivanja sigurnosnih propisa bio smješten u lučkom skladištu.

Mogućnost života pod ruševinama

U eksploziji je poginulo 190 ljudi, najmanje 6.000 osoba je povrijeđeno te je uništen veliki dio libanske prijestonice.

Libanske službe spašavanja koje pregledavaju ruševine, u četvrtak su kazale da su naišle na znakove života pod njima.

"Ovi znakovi disanja i pulsa, kao i senzor koji je registrirao temperaturu, pokazuju da postoji mogućnost života pod ruševinama", rekao je spasilac Eddy Bitar.

To je kazao nakon što je državna agencija objavila da je tim s psima detektirao kretnje ispod urušene zgrade u četvrti Gemmayze, jednoj od najpogođenijih eksplozijom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...