"NEĆEMO ŽRTVOVATI SIGURNOST...": Farmaceutske kompanije složne, evo šta je novo u vezi s vakcinama protiv koronavirusa...

Čelnici više farmaceutskih kompanija garantirali su u četvrtak da će poštivati sigurnosne norme u utrci u razvoju vakcine protiv Covida-19 bez obzira na pritisak i požurivanja.

  • Zdravlje

  • 04. Sep. 2020  05. Sep. 2020

  • 0

"Ništa nećemo preskočiti", obećao je generalni direktor "Pfizera" Albert Bourla na videokonferenciji s novinarima, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

"Nećemo žrtvovati sigurnost ni po koju cijenu“, dodao je Kenneth Frazier, generalni direktor "Mercka".

Zvaničnici su govorili na konferenciji za novinare Međunarodnog saveza farmaceutske industrije (IFPMA).

Tema izbora u SAD-u

U svijetu vlada zabrinutost da bi politizacija nauke mogla rezultirati preuranjeno odobrenom vakcinom radi političkih dobitaka.

Američka farmaceutska kompanija "Pfizer" trebala bi u oktobru znati djeluje li njena vakcina na koronavirus, otkrio je u četvrtak njen čelnik Bourla, a time se otvara mogućnost da ona postane tema političkih kampanja uoči predsjedničkih izbora u SAD-u 3. novembra.

Utrka u razvoju vakcina s firmama "Moderna", "AstraZeneca Plc", "Johnson & Johnson", "Sanofi" te s ruskim i kineskim kompanijama događa se uoči američkih predsjedničkih izbora, na kojima Donald Trump traži novi mandat u Bijeloj kući pa je izdvojio milijarde federalnih dolara za njihov razvoj.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...