"SB" NA LICU MJESTA; ČLANOVI "PRAVDE ZA DAVIDA" STIGLI U SARAJEVO: Zaštitite nas od progona! (FOTO)

"Ovaj put se obraćamo Ustavnom sudu BiH i očekujemo njihovu i reakciju i zaštitu", napominju članovi grupe "Pravde za Davida".

  • Društvo

  • 04. Sep. 2020  04. Sep. 2020

  • 1

Ispred Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas su pripadnici neformalne grupe građana "Pravda za Davida", koji su 7. jula ove godine protupravno uhapšeni na Trgu Krajine u Banjoj Luci, a potom i protupravno zadržani gotovo 10 sati u policijskim pritvorskim jedinicama, predali apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog ozbiljnih povreda članova Ustava BiH i Evropske konvencije o ljudskim pravima.

"Prilikom okupljanja tada se pojavio veliki broj pripadnika policije MUP-a Republike Srpske, meni su dali naredbu da prekinem s velikim okupljanjem, iako javnog okupljanja nije bilo u toku, a kada sam im to rekao, odmah su me lišili slobode, a nakon mene, još devet osoba je uhapšeno. Bilo smo zadržani 10 sati u pritvorskim jedinicama što u centru Banjaluke, što izvan grada. Zadržani smo bez sudske naredbe", pojasnio je Ozren Perduv.

Zbog svega toga, kako kaže Perduv, zajedno sa svojim advokatima iz Banje Luke i sa sarajevskim advokatom Ifetom Feragetom, odlučili su podnijeti jednu apelaciju, koju danas podnose Ustavnom sudu BiH, piše Radiosarajevo.

"Apelacijom želimo da nas Ustavni sud BiH zaštiti od progona, represije i diskriminacije koju doživljavamo od nečasnog dijela MUP-a Republike Srpske. Zbog diskriminacije koju doživljavamo, već su pokrenuti postupci pred Osnovnim i Okružnim sudom u Banjaluci te Vrhovnim sudom Republike Srpske", dodao je Perduv.

Također navodi da su protiv nečasnih pripadnika MUP-a Republike Srpske podnesene i krivične prijave Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci.

"Ovaj put se obraćamo Ustavnom sudu BiH i očekujemo njihovu i reakciju i zaštitu", napominju ostali članovi grupe "Pravde za Davida".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...