MILIJARDER SE RADOVAO KAO MALO DIJETE: Muskovi sateliti uspješno prošli test, počinje nova era… (VIDEO)

Podaci o mjerenju stigli su iz kompanije "SpaceX" i još nisu nezavisno provjereni. Ukoliko su tačni, te bi brzine trebale biti dovoljne za igranje videoigara online, streaming nekoliko filmova u HD rezoluciji...

  • HiTec

  • 05. Sep. 2020  05. Sep. 2020

  • 0

Prva testiranja internetske veze koja pristiže s konstelacije satelita Starlink kompanije "SpaceX", pokazuju vrlo nisku latenciju i brzine preuzimanja podataka veće od sto megabita u sekundi.

Podaci o mjerenju stigli su iz kompanije "SpaceX" i još nisu nezavisno provjereni. Ukoliko su tačni, te bi brzine trebale biti dovoljne za igranje videoigara online, streaming nekoliko filmova u HD rezoluciji...

Podsjetimo, cilj projekta Starlink je slanje nekoliko desetaka hiljada satelita u orbitu, koji bi pristupom širokopojasnom internetu pokrili i dosad teže pristupačne dijelove Zemlje.

Glavni izvršni direktor "SpaceX-a" Elon Musk namjerava tako dovesti internet u ruralna i druga udaljena područja. Dosad je uspješno lansirano više od 700 satelita.

Samo u posljednjih mjesec dana u svemir ih je odaslano 180, što je rekord. U orbiti ih treba biti više od hiljadu kako bi se mogli isplativo koristiti u komercijalne svrhe.

Nedavno su završena testiranja dva satelita u orbiti s opremom koja omogućava slanje podataka između satelita umjesto preko stanica na Zemlji.

Svemirski laseri, kako se oprema na tim satelitima neslužbeno naziva, prenijeli su tokom testiranja stotine gigabajta podataka. U kompaniji "SpaceX" očekuju kako će Starlink u punom pogonu biti jedan od najbržih načina prijenosa podataka na svijetu, piše Business Insider.

Uskoro bi, najavljeno je, projekt Starlink trebao ući u fazu testiranja otvoreniju široj javnosti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...