CRNADAK RAZOTKRIO NOVI DODIKOV IGROKAZ: "IFES ne ugrožava RS, trenutno radi u Srbiji i već godinama u BiH"

Sutrašnja posebna sjednica NSRS je nepotrebna, a Dodik je sazvao samo da bi pravio tenzije, izmišljao ugrženost srpskog naroda i na toj populističkoj priči pokušao podići rejting SNSD pred izbore“, rekao je na današnjoj konferenciji za medije potpredsjednik PDP-a i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak.

  • Politika

  • 06. Sep. 2020  06. Sep. 2020

  • 0

Crnadak ističe da SNSD tako ugrožava mehanizam zaštite vitalnog interesa Republike Srpske i ulogu Narodne skupštine, tako što su, kako kaže - „svom vjernom slugi Čubriloviću naredili da sutra mogu govoriti samo dva poslanika iz svakog kluba, čime je uloga najvažnije institucije uništena“. 

On kaže da ćemo na sutrašnjoj sjednici ponovo imati one man show, u kojem će 90 posto vremena govoriti Dodik, javljajući se nakon svakog opozicionog poslanika, pričajući beskrajne bajke kako je on veliki Srbin i kako se u Republici Srpskoj odlično živi.

Javnost treba da zna da ovim memorandumom, zbog kojeg se saziva sjednica, Republika Srpska nije ugrožena. Naprotiv, memorandum sa IFES-om doprinosi većoj slobodi građana u odlučivanju i generalno pomaže ostvarivanju otvorenijeg, poštenijeg i kvalitetnijeg izbornog procesa“, dodao je Crnadak.

Crnadak ističe i da IFES trenutno radi u Srbiji, uz punu saradnju vlasti, da već godinama radi sa BiH i da se do sada SNSD nikada nije žalio, a da je sporazum sa IFES-om pripremio Branko Petrić, glavni čovjek SNSD-a u prethodnom sazivu CIK-a.

Dakle, jasno je da Dodik sa ovim zahtjevom želi sukobe i političke poene za svoju stranku, a da Republika Srpska može imati samo korist od saradnje sa ovom međunarodnom institucijom“, istakao je.

On je dodao da je Washingtonski sporazum, koji je potpisao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić raskrinkao i Dodikovo prethodno potezanje ugrožavanja vitalnog interesa Republike Srpske, kada je SNSD-ova većina poništila sporazum između bezbjednosnih struktura SAD i BiH u oblasti brze razmjene putničkih informacija u avio saobraćaju:

Isti takav sporazum Srbija je prihvatila u Washingtonu, što je potvrda da se ne radi o štetnom ugovoru po srpski narod, jer Srbija i Republika Srpska imaju bratske odnose, Srbija sigurno ne bi prihvatila ništa što je opasno po Republiku Srpsku“, kaže Crnadak i dodaje da je problem što trenutno upravo Dodik i SNSD-ova većina ugrožavaju odnose sa Srbijom, jer šalju poruku da smatraju da je Srbija prihvatila nešto što je veoma štetno po vitalni interes Republike Srpske.

„Zbog toga, pozivam Dodika da iskoristi sutrašnju sjednicu da saopšti da je pogriješio i da zatraži od NSRS da ipak odobri ovaj važan bezbjednosni sporazum sa Washingtonom“, zaključuje Crnadak.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...